Vložil lake, 11. Únor 2013 - 7:33

Celý případ s oprávněním provádět stavební úpravy ukazuje na naprostou neschopnost státu i zákonodárců stanovit zákony, které by nebyly ve vzájemném rozporu.

Stavební zákon VŽDY požadoval, aby stavebník (není-li vlastníkem) doložil právo založené smlouvou provést stavbu. To trvá od r. 1976 bez přerušení dodnes. Ani poslední novela StavZ na tom ničeho nezměnila.

V roce 2005 napadlo naše moudré poslance, že o stavebních úpravách společných částí domu by mělo být rozhodováno pouhou tříčtvrtinovou většinou, a proto odhlasovali změnu § 11 odst. 5 ZoVB. Přitom ovšem do téhož § 11 přidali větu, že toto rozhodování se netýká záležitostí podle Stavebního zákona. V následujícím období některé Stavební úřady hromadně rozhodovaly v rozporu s Ústavou a porušovaly Stavební zákon, když namísto požadované smlouvy (§ 110 StavZ) povolovaly stavby na základě pouhého většinového hlasování (§ 11 ZoVB). Samotný ZoVB ovšem takové použití hlasování výslovně vylučoval. Psal jsem o této nezákonnosti zde: http://www.portalsvj.cz/…tnika-stavby.

Hromadné porušování Ústavy ze strany státu a stavebních úřadů skončilo kupodivu k 1. lednu 2013, i když obsah Stavebního zákona nedoznal v příslušných částech žádné změny (!!!!).

Od 1. ledna 2014 to ovšem bude opět zcela jinak: právo rozhodovat o změně stavby je podle nového ObčZ 89/2012 Sb. svěřeno do rukou SVJ. Zákonodárci šli tak daleko, že nový ObčZ dokonce odnímá vlastníkům jednotek právo rozhodovat o stavebních úpravách své jednotky, a to i když nebude zasahováno do společných částí domu. O zateplení bude tedy rozhodováno na shromážděních SVJ a to většinou (nebude nutný souhlas všech).

Opět zde bude nastolen nepřekonatelný rozpor mezi dvěma zákony: Stavební zákon na straně jedné a nový Občanský zákoník na straně druhé. Bude ke stavbě nutná smlouva (StavZ), nebo opět někoho napadne, že postačí pouhý souhlas většiny na shromáždění (nObčZ)? Rozpor nebyl odstraněn, nýbrž znovu zaveden. Je otravné, když zákonodárci stále dokola opakují stejnou chybu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.