Vložil An1 (bez ověření), 2. Únor 2013 - 7:12

Možnosti soudního přezkumu „rozhodčí komise“ jsou velmi omezené. Redukují se v zásadě pouze na procesní povahu řízení (§16). Rozhodnutí nelze napadat z toho důvodu, že se „komise“ řádně nevypořádala s veškerou argumentací „žalovaného“. Přesto je rozhodnutí komise vykonatelné. Vypořádání se s veškerou argumentací účastníka soudního řízení je dle názoru Ústavního soudu předpokladem pro naplnění práva na spravedlivý proces.

Dle ustanovení § 1221 NOZ se ustanovení o spolku mají aplikovat na ustanovení o vlastnictví bytů přiměřeně. V ustanovení § 1221 NOZ nestojí, že lze bezvýhradně aplikovat ustanovení o spolku na ustanovení o vlastnictví bytů. Aby rozhodčí komise vydávala v rámci Společenství pravomocná rozhodnutí, která nelze soudem v plném rozsahu přezkoumat, není přiměřenou aplikací ustanovení o spolku na ustanovení o vlastnictví bytů. Z jednoduchého důvodu: ze Společenství nelze vystoupit.

V NOZ, ustanovení o spolku, §214, je jasně uvedeno, co je spolek. Spolek je dobrovolný svazek.

Společenství není dobrovolný svazek. Pokud jste „nedobrovolně“ členem Společenství, nemůžete být na základě tohoto zbaven práva na spravedlivý proces (soudní řízení).

An1

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.