Vložil lake, 1. Únor 2013 - 18:44

Needomnívám se, že by rozhodčí komise byla oprávněna ze zákona rozhodovat spory mezi členem a SVJ ohledně placení příspěvků na správu domu.

Ustanovení § 265 nového ObčZ zní: „Je-li zřízena rozhodčí komise, rozhoduje sporné záležitosti náležející do spolkové samosprávy v rozsahu určeném stanovami; neurčí-li stanovy působnost rozhodčí komise, rozhoduje spory mezi členem a spolkem o placení členských příspěvků a přezkoumává rozhodnutí o vyloučení člena ze spolku.“

Pčed časem se zde diskutovalo o tom, zda pojem „členský příspěvek“ podle zákona o daních z příjmů je totéž co „příspěvek na správu domu a pozemku“ podle zákona o vlastnictví bytů. Byl jsem poučen, že jde o dva zcela odlišné pojmy. (Což je dobře, neboť z členských příspěvků je právnická osoba povinna vždy odvádět daň z příjmů.)

Takže spory o placení členských příspěvků podle § 265 nObčZ se v SVJ neuplatní, neboť člen SVJ nehradí žádné členské příspěvky. Přezkum rozhodnutí o vyloučení člena ze spolku se v SVJ rovněž nemůže uplatnit. .............­.............­.............­.............­.............­.............­.......

Je tedy otázkou co by rozhodčí komise podle § 265 nObčZ vlastně rozhodovala. Snad spory o rozúčtování služeb. Dále by mohla nařizovat jednotlivým vlastníkům, aby se zdrželi obtěžování vlastníků jednotek ve společných prostorách domu (např. kouřem, venčením psů na společném pozemku, hromaděním odpadků ve společných prostorách či provozováním hlasité hudby).

Nebude-li SVJ mít pravomoc udělovat k tomu pokuty (podle Florida Statutes: 100 dolarů jednorázově, nebo 1000 dolarů za opakované porušení, jak jsem psal v jiné diskusi), pak půjde pouze o naprosto bezzubý orgán SVJ a činnost rozhodčí komise bude všem jen pro smích.

Proč naši zákonodárci nejsou schopni se poučit z toho, co už jinde dávno funguje?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.