Vložil lake, 1. Únor 2013 - 3:39

Pane Pavle, děkuji za zajímavou informaci. Oprávněním SVJ řešit své vnitřní problémy jse se zabýval nedávno v příspěvku http://www.portalsvj.cz/…lovat-pokuty.

Je tam uveden i překlad z The Statutes of Florida s podrobnou právní úpravou, obdobnou „rozhodčí komisi“ podle nového ObčZ. Pro tento účel není ovšem na Floridě jmenována speciální komise, nýbrž celé řízení vede (naprosto logicky) výbor. O udělení či neudělení sankce však rozhodnou jiní členové SVJ, kteří jsou přítomni při projednávání a mají postavení jakési „poroty“, která má poslední slovo.

Považuji americké řešení za mnohem vhodnější než české řešení. Opět se čeští zákonodárci nepoučili ze zahraničí. Pro srovnání: v USA vede řízení výbor, který vzhledem ke svým povinnostem a právní odpovědnosti ví o co jde a je seznámen s právními předpisy i stanovami. Ví tedy co lze vymáhat. Český návrh naopak předpokládá, že vznikne ještě další vícečlenný orgán (odlišný od výboru), jehož členové by měli mít také perfektní znalosti právních předpisů, judikátů a stanov SVJ.

To bude ovšem problém u menších společenství. Stačí se podívat na názory, které zde na portálu prezentují někteří „experti“ a tuším, jaká asi bude v průměru kvalita rozhodování takové lidové komise. Půjde o velmi nebezpečný nástroj v rukou neználků za stavu, kdy rozhodnutí komise bude mít účinek „pravomocného soudního rozhodnutí“.

Navíc podle americké legislativy musí být řízení svoláno do 14 dnů, kdežto v ospalém Česku se v návrhu stanoví lhůta tří měsíců. To je neúnosné. Je vidět, že autoři návrhu (ministerští ouředníci) se při práci flákají a totéž předpokládají u nás, běžných občanů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.