Vložil lake, 26. Leden 2013 - 5:59

Nešlo o výměnu výtahu, jak nesprávně píšete. Šlo o zánik (zrušení) společné věci. Usnesení lze vyložit celkem bez obtíží: vlastníkovi jednotky bylo povoleno umístit ve společných částech domu vlastní výtah, který se ovšem nestal společným technickým zařízením domu. Je také vyloučeno, že by nový výtah byl ve vlastnictví SVJ.

  • Nový výtah se mohl stát společnou částí domu, ovšem pouze cestou změny Prohlášení vlastníka (se souhlasem všech), nebo realizací smlouvy o výstavbě. Nic z toho není splněno.
  • Výtah mohl jistě být postaven do vlastnictví SVJ, ovšem pouze na základě smlouvy o dílo, uzavřené mezi zhotovitelem a společenstvím. O žádné smlouvě se ale nezmiňujete.

1. Původní nákladní výtah
Šlo o společné technické zařízení domu, zapsané v Prohlášení. Dům byl s tímto výtahem zkolaudován. Toto společné technické zařízení domu zaniklo jeho odstraněním.

Ke zničení společné věci je nutný souhlas všech spoluvlastníků. Ten nebyl dosažen, ale zdá se, že nikdo nic nenamítá. V žádném případě se o této záležitosti nemohlo usnášet shromáždění SVJ, a už vůbec ne pouhou většinou.

2. Výstavba osobního výtahu
V domě bylo následně umístěno zcela nové technické zařízení, s jinými parametry, určené ke zcela jinému způsobu použití. K tomu, aby se nová věc stala spoluvlastnictvím všech, by museli VŠICHNI dát svůj výslovný souhlas. Žádná osoba není povinna stát se spoluvlastníkem nové věci proti své vůli. Bylo k tomu pouze usneseno, že vlastníci jednotek se na financování cizí věci nebudou podílet. Takže o spoluvlastnic­tví nejde.

Závěr:
Dnes nejsou splněny základní právní podmínky k tomu, aby výtah mohl být označen za společnou část domu. Jde o cizí věc umístěnou v domě. Vlastníkem i provozovatelem nového výtahu je zhotovitel díla, který si výtah pořídil vlastním nákladem. Ostatní vlastníci jednotek nejsou oprávněni vozit se cizím výtahem. Nejsou povinni přispívat na provoz cizího výtahu. Nejsou povinni nic vlastníkovi výtahu uhradit.

Informace z finančního úřadu je správná. Není vyloučeno, aby vlastníci jednotek obdrželi od kohokoliv nějaký dar. K tomu ovšem musí existovat vůle obdarovaného takový dar přijmout.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.