Vložil anonn, 17. Leden 2013 - 8:48

Počítat čistě návratnost je kravina ale to už jsem psal x-krát. U nás jako ve spoustě jiných domů proběhla kompletní revitalizace domu a docela těžko se z toho vytrhává kolik (by) stálo JEN zateplení protože se dělala spousta dalších věcí jako opravy spár, nové balkony, zasklení atd. ten seznam by byl dost dlouhý.

Ale prakticky vám sem hodím hodnoty, jsem zvědavý kdo nás trumfne:

  1. Jen za 3 roky jsme se dostali ze spotřeby 0,23 GJ/m2 bytu na 0,13GJ/m2 bytu. Pár let předtím by ty hodnoty byly ještě mnohem vyšší. Cenově jsme se dokonce dostali (a to ceny rostou!!) ze 146 Kč/m2 na 71 Kč/m2, vše samozřejmě roční částky. Tedy ilustrativně to je např. pro běžné 65m 3+1 71×65=4615 Kč ROČNĚ za teplo!! Pro srovnání v okolních domech kde nezateplili (a utešují se že mají nějaký „samozateplovací panel“) platí řekněme 150–250 Kč/metr, tedy i 3,5× tolik co my!! Mohl bych dále rozvíjet výpočet kolik absolutně peněz zaplatí ročně navíc atd.. Ale je to jejich blbost ne moje/naše.
  2. Když bych to bral velice zhruba tak jsme ročně ušetřili 400 tisíc za teplo, další roky to bude logicky v korunách víc. Když to vezmu ještě víc zhruba tak zateplení stálo 4 miliony (oddělit nelze viz výše). Ta podle mě nesmyslně počítaná návratnost je tedy cca 10 let.

Ale samozřejmě musím připomenout, že zateplení přineslo mnohem víc užitku než nějaká vyčíslitelná částka návratnost. Znovu zopakuji citát kolegy zde z diskuse ten to vystihuje perfektně:

„Podělit dvě čísla dokáže každý poloprofesor, který jako jediné hodnotové kriterium má pouze peníze. Uvažovat, že zateplení se nedělá jen kvůli úspoře tepla, již vyžaduje určité technické znalosti a intelektuální výbavu. A vo tom to je.“

Tedy – rád přivítám hodnoty řvounů co by mě nejraději vypráskali, čekám, piště kolik platíte za teplo u vás!

Předseda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.