Vložil Ing. Tomas Peterka (bez ověření), 21. Prosinec 2012 - 17:05

Dobrý den, na rozumnou radu by bylo potřeba znát podrobněji váš objekt (konstrukční soustava, skladba střechy apod.) a případně provést prohlídku bytu, střechy a případně další diagnostiku (např. termovizi apod.).

Pokud je to dvouplášťová větraná střecha, pak může docházet ke kondenzaci na horním plášti případně na atikovém dílci, kondenzát pak skapává na dolní plášť a vytéká v interiéru, někdy se tyto problémy objevují když jsou například otvory něčím utěsněny (zateplení, někdy to ucpou lidi sami protože jim prochládá strop apod.), zatékáním se tento problém v některých případech projeví až po oblevě (kondenzát na horním líci namrzne a až při zvýšení teploty roztaje a vyteče do interiéru). V případě dvoupláště může být také problém v případných netěsnostech mezi stěnovým panelem a stropem, vzduch z interiéru tudy může pronikat do dvoupláště a na chladných místech kondenzuje a stéká do interiéru. Možná náprava – buď koncepční změna střechy, v případě, že to je ucpání otvorů znovu je zprůchodnit, případně zkontrolovat trhliny apod. V případě, že střecha je jednoplášťová pak problém může být jak v povrchových teplotách na vnitřní straně stěny , tak i kondenzací ve skladbě. Povrchovou kondenzaci lze velmi snadno ověřit termovizí. V tomto případě by vnitřní zateplení mohlo pomoci (s tím ale opatrně). Další možnost jak omezit případnou kondenzaci je úprava vnitřního prostředí (víc větrat).

Příčin ale může být více, vypsal jsem jen to nejčastější s čim se člověk setkává. Je potřeba opravdu nejprve provést diagnostiku a pak vymýšlet nápravná opatření, ne obráceně. tp.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.