Vložil lake, 2. Leden 2013 - 8:40

Pane anonne, k Vašim návrhům:

ad 1) ---------------------------------------------------------
Neexistuje na trhu „termostatický kohout“, který by pracoval tak, jak Vy píšete. Armatura může mít tzv. druhou regulaci, která omezuje průtok vody ventilem (hodnota Kv uvedená v technické dokumentaci). Na armatuře samotné však nikdy nelze nastavit minimální teplotu, neboť není vybavena žádným čidlem teploty.

Nadějnější je použití termohlavice s tzv. skrytými zarážkami. Dá se tak nastavit minimální a maximální poloha otevření, což (přibližně) odpovídá určitým teplotám vzduchu v místě hlavice.

  • Námitka legislativní: chcete vnutit vlastníkovi jednotky určitou minimální teplotu vzduchu v místě kde ji snímá termohlavice. Takové záměrné jednání nemá oporu v platné legislativě a pouhou vyhláškou toto nařídit nelze. Jde tedy o nezákonné omezování a může se jednat o trestný čin útisku.
  • Námitka technická: toto opatření lze samozřejmě obejít pouhou výměnou hlavice za jinou. Nebo si kutil pořídí originální montážní přípravek, kterým sejme kryt hlavice a má pak přístup ke skrytým zarážkám.

Příkladem takové nastavitelné hlavice se skrytými zarážkami je Heimeier K6000 (cena 210 až 350 Kč). Montážní přípravek k ní koupíte za asi 130 Kč. Je označen „stahovák 6000–00.138“. Dovedu si představit, že si jej jeden z vlastníků pořídí a pak jej bude na požádání půjčovat všem v domě …

ad 2) ---------------------------------------------------------
Vyvážení topné soustavy a regulace výstupní teploty na kotli (tzv. topné křivky) je samozřejmou a dávno známou součástí každého řádně provozovaného systému. Tím by se mělo teoreticky zamezit soustavnému přetápění. Jenomže taková teorie funguje snad pro rodinný dům s pěti místnostmi, nikoliv pro obytný dům s více stoupacími větvemi, desítkami bytů a stovkami místností s různými tepelnými ztrátami a zisky. V takovém domě je povinností vlastníka nebo společenství vytápět tak, aby v nejchladnější místnosti nejchladnějšího bytu byla dodržena minimální tepelná pohoda vyžadovaná zákonem (měřeno uporostřed místnosti, 1 m nad podlahou). Všechny ostatní místnosti a byty v domě tím mají k dispozici vyšší tepelný výkon než je jejich nutné minimum v daném okamžiku. A mohou tedy (do určité míry) přetápět.

Náměry ve stovkách procent nad průměr (po korekcích podle § 4 odst. 3) však vznikají zcela jinak než přetápěním: dlouhodobým větráním, kterým se vypouští teplý vzduch od radiátorů oknem přímo do ovzduší. Termohlavice se v takovém případě automaticky otevírá zcela naplno bez ohledu na nastavené vnitřní zarážky a radiátor vesele topí přímo do vnějšího prostředí. Proti takovému chování obyvatele bytu nás regulace topné vody neochrání. Zde pomůže jedině naúčtovat plýtvačům příslušný zvýšený náklad plně k úhradě a neptat se jak vznikl.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.