Vložil anonn, 1. Leden 2013 - 12:39

Odpovím pod tento příspěvek i když to myslím obecně, ale rozsáhlost příspěvků kolem problému co by nemusel být mě fascinuje.

Řeší se tu dva problémy:

  1. Někdo v bytě netopí a ostatním přijde že „krade“ teplo.
  2. Někdo v bytě topí (třeba na 27st), větrá, náměr má klidně 500% ale zaplatí jen 140%, tedy vlastně taky krade.

Vše se tu řeší teoreticky, matematicky. A co co řešit prakticky tedy technicky?

ad 1) Správně navržená a zregulovaná topná soustava přece lehce zabrání především případu č. 1. Správny termostatický kohout přeci nejde „zavřít“, jde jen dát na minimum a je jen otázka nastavení kolik st. celsia je ono minimum. Pokud pod něj klesne teplota topení topí ať „zavírač“ chce nebo ne.

ad 2) Správně konstruovaná topná soustava včetně centrálního regulátoru alespoň omezí „zloděje“ č. 2 a to tak že mu nedovolí topit nad nějaké max (řekněme 24st) a že v noci ubere/vypne topení. Tím se dají prakticky náměry ve stovkách procent velice snížit, přiblížit těm 140% nebo dokonce dostat pod 140%.

Pokud tedy bude otopná soustava fungovat jak má nebude nutné extrémy viz bod 1+2 řešit „na papíře“ ale problém se vyřeší „sám“. Výhoda je v tom, že pro každý konkrétní dům se otopná soustava nastaví expertem tak jak je potřeba a to je samozřejmě v každém domě jinak. Hledat jeden univerzální vzorec pro všechny domy je hovadina a nikam to nikdy nepovede.

Předseda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.