Vložil lake, 7. Prosinec 2012 - 10:02

Nu, na nemovitosti (bytu) skutečně neváznou žádná práva třetích osob. Tato věta ve smlouvě byla tedy pravdivá.

Vůči předsedkyni se nedomůžete ničeho z důvodu zatajení informací. Jednak jste SVJ o žádnou informaci nepožádal, druhak společenství nebylo ani povinno, ani oprávněno Vám jakoukoliv informaci poskytnout.
.............­.............­.............­.............­.............­.............­...

Tento stav je přímým důsledkem neschopnosti našich zákonodárců. V jiné diskusi jsem přeložil příslušnou část Ontario Condominium Act 1998, kde je přímo povinností společenství doložit dokumenty nejen vlastníkům jednotek, ale i zájemcům o koupi a jejich zmocněncům: http://www.portalsvj.cz/…avo-nahlizet#…. Při porušení tohoto pravidla dostává SVJ automaticky pokutu za každé jednotlivé nepředložení.

Podal jsem k tomu včas návrh na změnu paragrafového znění nového Občanského zákoníku, ale marně. V ustanovení § 1186 je pouze bezzubé ustanovení o doložení „přechodu dluhů na nabyvatele jednotky“, které je kupujícímu na nic. Jeho přece zajímá hospodaření SVJ a stav všech dluhů a pohledávek právnické osoby. Ty na nabyvatele jednotky nepřecházejí, ale on za ně přesto ručí a uhradí je svému SVJ dříve či později jako příspěvky na správu.

V jiné diskusi jsem popsal základní dokument společenství: Reserve Study (dlouhodobý plán oprav domu a jejich financování na 30 roků dopředu). Viz http://www.portalsvj.cz/…hy-na-spravu. Tento dokument zpracovává každé SVJ (např. v USA) povinně, nechává jej schvalovat s aktualizací každé 3 roky a poskytuje jej na vyžádání vlastníkům i zájemcům o koupi. Nemůže se tedy stát, že kupující teprve po nastěhování zjistí, že má 30 let splácet zateplení, nová okna a opravu střechy. Bez Reserve Study je byt v domě prakticky neprodejný.

A co u nás? V zaprděném Česku ani naši mocipáni, ani páni profesoři nedovedou napsat zákony dobře a funkčně. Přitom opisovat měli z čeho. O následném vymáhání neurčitě a nedostatečně definovaného práva raději ani nemluvím …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.