Vložil Fantomas (bez ověření), 21. Listopad 2012 - 22:49

Paní AnnoKV, nejste v tom sama. Nechci tu řešit polemiku pana lake o tom, zda se v §15 odstavcích (1) a (2) ZoVB řeší jedna a tatáž platba, nebo zálohy a příspěvky. Osobně si myslím, že (2) pouze upřesňuje to, jakým způsobem se platba uvedená v (1) (předpokládané náklady) skládá – jako záloha (2). Zákon už dále žádné příspěvky neřeší.

Ovšem dobře rozumím tomu, že každá platba má svůj vlastní účetní režim, a že účetně je záloha něco jiného než příspěvek.

V našem SVJ je neuvěřitelný chaos ve způsobu výpočtu záloh.

V podstatě máme minulým výborem vymyšlené 4 kategorie výdajů:

  1. plyn, voda, elektřina měření a regulace, správa kotelny + všechny opravy kotelny

= zálohy a vyúčtování podle skutečné spotřeby každého vlastníka

  1. „služby“ – pojistka, výtah, el. spol. prostory, úklid, správa, odpad

= zálohy podle m2, určeny podle předešlého roku

  1. tzv. „fond údržby“ – zúčtovatelná položka. zálohy určeny podle minulého roku, předmětem plateb jsou věci, které by dle mého názoru měly spadat pod údržbu domu a pozemku – opravy společných prostor, úprava zeleně, hlídací služba. částka se neodsouhlasuje, ale odpovídá cca 40 Kč/m2, což je u nového domu rána
  2. tzv. „fond oprav“ = zvláštní účet, který zřídil minulý výbor (SVJ má tedy 2 bankovní účty). k účtu má přístup pouze výbor. z účtu je prý zakázáno cokoliv platit a je to „povinná rezerva“. příspěvek činí 4Kč/m2 a na účtě už je víc než 1 mio. shromáždění si odhlasovalo, že po velkých výdajích s neuznanými reklamacemi převedeme jistou částku z tohoto „nedotknutelného“ účtu na „fond údržby“, aby se nemusely zvyšovat zálohy do 3) V tu chvíli vyletěli chytráci a začali šílet, že platíme málo, a prostou většinou odhlasovali zvýšení příspěvku do našeho tzv. „fondu oprav“ na 10Kč/m2.

Zajímá mě Váš názor na kvórum nutné k odhlasování, navíc to nebylo v programu shromáždění. Rozhodně si nemyslím, že by takové hlasování spadalo pod §15 (1) a (2)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.