Vložil lake, 21. Listopad 2012 - 7:29

• Za prvé:
Usnesení je absolutně neplatné pro rozpor se zákonem. Odměnu správci nehradí jednotliví vlastníci jednotek každý za sebe, nýbrž jde o výdaj SVJ – právnické osoby. Veškeré úhrady na správu domu (ke krytí nákladů na činnost SVJ) mají být rozpočítány podle spoluvlastnických podílů (§ 15 odst. 1 ZoVB).

• Za druhé:
Zákon nezná žádný „fond oprav“, ani „fond oprav dlouhodobý“. Vybírat a vymáhat lze buď příspěvky, nebo zálohy na správu domu. Takže nejste povinen reagovat na předpis týkající se jakéhosi záhadného „fondu“. Předpis hoďte do koše a neplaťte nic, tím je věc vyřešena. Počkejte až si výbor a správce přečtou zákon o vlastnictví bytů.

• Za třetí:
Zálohy na správu domu mohou být předepsány pouze na výdaje, které bude nutné vynaložit v příštích měsících a následujících letech (§15 odst. 2 ZoVB). Že tomu tak je Vám je povinno prokázat SVJ na základě Vaší reklamace rozpisu. Mělo by být schopno předložit konkrétní dlouhodobý plán údržby a oprav domu založený m.j. na odhadované životnosti jednotlivých částí domu. Mělo by doložit konkrétní finanční plán, ze kterého bude patrno kdy jsou tyto výdaje plánovány a z čeho budou hrazeny (Reserve Study, viz http://www.portalsvj.cz/…eserve+Study). Teprve z toho lze odvodit jaká výše zálohy je skutečně nutná. Dokud SVJ nepředloží dlouhodobý plán údržby a finanční plán, nehraďte nic a částku případně složte do soudní úschovy.

Zkrátka – u každé částky (i kdyby šlo jen o 45 Kč) musí být zřejmé na co konkrétně a kdy má tato nutná záloha být použita. Jestliže to SVJ neví, pak ani není schopno prokázat, že jde o náklad nutný a Vy nejste povinen takové neurčité zálohy hradit.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.