Vložil lake, 21. Listopad 2012 - 11:22

Pane KS,
co zde napsali X a paní Emílie jsou nesmysly v rozporu se zákonem. Skutečnost je zcela jiná. Podle ustanovení § 15 odst. 1 ZoVB je k jinému způsobu přispívání nežli podle spoluvlastnických podílů nutná dohoda, tedy souhlas všech vlastníků jednotek.

Ve Vašem domě bylo této dohody dosaženo pouze na krátkou dobu - dokud ke třem účastníkům dohody nepřibyl další nabyvatel jednotky. Dohoda kterou neuzavřel se jej nijak netýká a nemá vůči němu žádné účinky. To platí i pro další nabyvatele jednotek v domě.

Navíc tato soukromoprávní dohoda nemá žádné účinky ani vůči SVJ - právnické osobě. Právní účinky by měla, pokud by se dohodli všichni. Pak by SVJ bylo oprávněno a povinno rozúčtovat náklady na správu pouze podle této dohody, nikoliv podle spoluvlastnických podílů.

Soukromoprávní dohoda tří vlastníků jednotek je nejspíše platná, samozřejmě pouze mezi nimi navzájem. Jsou povinni hradit SVJ podle spoluvlastnicckých podílů. Mezi sebou se pak mohou finančně vyrovnávat tak, aby jejich vzájemné nároky odpovídaly podílům, které si ve své dohodě stanovili.

Je však vyloučeno, aby do své soukromé dohody vtahovali SVJ či ostatní vlastníky jednotek proti jejich vůli.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.