Vložil karelh, 19. Listopad 2012 - 22:01

Dobry den, pokud mate zajem diskutovat, muzeme, ale v minulem prispevku jsem nastinil pravdepodobnou chybu ve Vasem postupu a ocekaval, ze se vyjadrite, kdyz chcete diskutovat. Ale zatim vedu monolog.

Nemam k nyni dispozici ceskou klavesnici, proto pisi bez diakritiky.

Nyni jste napsala …Ja bych napriklad nikdy nepouzila v souvislosti s vlastniky 321….

Muzete tento svuj postup oduvodnit?

Co si ucetne predstavujete pod …natvrdo minusovat…?

Uctova skupina 32 jsou zavazky. A pokud se budeme bavit o zajisteni dodavky sluzeb spojenych s uzivanim jednotky dle § 9a ZoVB, tak SVJ vystupuje v tomto vztahu jako odberatel vuci napr. vodarnam. V tom se asi shodneme.

Zachyceni vzniku zavazku z titulu obchodne zavazkovych vztahu jinak nez v uctove skupine 32 je podle meho nazoru v rozporu se zakonem o ucetnictvi a provadecimi predpisy.

Kde budete mit v rozvaze zachycen zavazek vuci dodavateli sluzeb neuhrazeny k rozvahovemu dni?

Priklad: fa za vodne + stocne prijata 31. 12. – prijetim ucetniho dokladu – faktury na dodavku sluzeb vznikne zavazek SVJ vuci vodarnam a soucasne pohledavka za vlastniky jako odberateli techto sluzeb. Uctoval bych 315×/321×; 315 – pohledavka za vlastniky; 321 – dodavatele.

A Vy?

V rozvaze budu mit zavazek v polozce – „B.III.1. Doda­vatele“, ktera obsahuje kratkodobe zavazky vuci dodavatelum vyplyvajici z prislusnych smluvnich ujednani v obchodnich zavazkovych vztazich zatimco pohledavku za vlastniky v polozce „B.II.1. Odbe­ratele“, ktera obsahuje kratkodobe a dlouhodobe pohledavky za splnene a vyuctovane dodavky a sluzby odberatelum vyplyvajici z obchodnich zavazkovych vztahu, zakon c. 563/1991 Sb., o ucetnictvi, vyhlaska 504/2002 Sb., § 12 a § 21; a CUS 411.

A Vy?

Smerna uctova osnova je zavazna pro vsechny ucetni jednotky, §7 a § 8 zakona o ucetnictvi je jednoznacny.

karelh

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.