Vložil lake, 6. Listopad 2012 - 7:38

To co Vám bylo řečeno je částečně nesprávné. Vaše domněnka je nesprávná.

Záleží vždy na skutečném charakteru jednotlivých plateb. Musíte vědět co a na jaký účel hradíte. Není-li z předpisu zřejmé, zda částka má charakter zálohy nebo příspěvku, reklamujte předpis jako neurčitý. Vlastník jednotky se setkává s těmito částkami:

  • příspěvky na správu domu = podle § 15 odst. 1 ZoVB;
  • zálohy na správu domu = podle § 15 odst. 2 ZoVB;
  • příspěvky na služby = podle stanov, smlouvy nebo podle právního předpisu;
  • zálohy na služby = podle stanov, smlouvy nebo podle právního předpisu;
  • komunální poplatky = podle obecní vyhlášky

Je jasné, že příspěvky nikdo nebude „vyúčtovávat“, protože se k jejich úhradě žádná záloha nevybírala. Není tedy co komu vyúčtovat.

Zálohy na příspěvky naopak vyúčtovány být mají (podle Českých účetních standardů alespoň jednou ročně). Zaplacením zálohy vzniká závazek SVJ vůči plátci ve stejné výši. SVJ se tím stává Vaším dlužníkem až do okamžiku, kdy přijatou zálohu spotřebuje na správu domu. Pak jste si „kvit“ a dluh SVJ tím zanikne.

* Toto je mimochodem důvod proč při nezaplacení zálohy nelze uplatnit úrok z prodlení podle ObčZ. Ten by SVJ mohlo uplatnit terve od okamžiku, kdy vydá náklad na správu domu nekrytý předchozími zálohami tohoto vlastníka. Teprve v okamžiku takového věcného plnění vznikne peněžitý dluh vlastníka jednotky podle ObčZ a ten se tím dostane do prodlení.

Zálohy na služby se vyúčtují, nejméně jednou ročně, a na základě vyúčtování se také vypořádají: přeplatky SVJ vymáhá, nedoplatky vrací. Nejsou-li na službu vybírány zálohy a je známa výše nákladů, předepisuje ke úhrada (příspěvek) zpravidla buď měsíčně, nebo ročně.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.