...vlastníkem bylo společenství vlastníků...

Vložil Jiný z Neználků (bez ověření), 27. Říjen 2012 - 5:07 ::

z příspěvků zde (na PortáleSVJ) se domnívám, že Společenství nic nemá a nemůže vlastnit a ejhle stanovisko UOOU cit.

…Úřadu na základě stížnosti ve dvou činžovních domech, jejichž vlastníkem bylo společenství vlastníků. V obou domech byl instalován kamerový systém se záznamem…

může mi někdo vysvětlit

  1. zda může SVJ (společenství vlastníků) vlastnit byty/činžovní domy (jak to uvádí i §9/1 ZoVB) nebo ne?
  2. a pokud ano za jaké peníze by to nakoupilo – za úroky v bance? nebo to mám chápat jako náklad na správu domu takže to budu hradit i já dle §15/1 ZoVB?
  3. a jaký by byl vztah spoluvlastníka k bytům které dle §9/1 může nabývat SVJ – prostě žádný? A když bych se tedy odstěhoval tak by mi zůstal jen dobrý pocit že jsem financoval něco z čeho mi nic nepatří – jen to údajně sloužilo ke správě domu?
  4. a může mne Společenství hlasováním nutit podílet se na nákladech za takovýto byt který nabylo za účelem v §9/1… asi tedy k pronájmu?
  5. a může Společenství nakupovat za podobným účelem i jiné byty – mimo dům ve kterém žijí spoluvlastníci jejichž Společenství tak činí?

prostě tomu jen nerozumím…

děkuji

PS: o obsah článku od UOOU mi nejde. Uvedl jsem jej pouze jako příklad – domnívám se, že pokud správní úřad-UOOU uvádí, že společenství vlastní činžovní domy, tak v tom má nepochybně jasno…

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.