Vložil lake, 22. Říjen 2012 - 17:01

Žádný „FO“ nemáte, takže nejste do něj povinen nic odevzdávat. Máte však povinnost hradit zálohy na správu domu, pokud byly řádně schváleny shromážděním a jsou určeny na zákonem vyjmenovaný účel (§ 15 odst. 2 ZoVB).

Tato povinnost Vám vznikla okamžikem, kdy Vám výbor nebo pověřený vlastník oznámili výši záloh a den splatnosti. Částka může být vymáhána i soudně. Soud se vůbec nebude zabývat dřívějšími peněžními vztahy vzniklými před tím, než SVJ zvolilo svůj statutární orgán. Co bylo před tím Vás neopravňuje neplatit. Vaše pohledávky vymáhejte na tom, komu jste je hradil, a nepleťte do toho SVJ.

Máte v SVJ právo kontrolovat výši a plánovaný způsob použití vybíraných záloh na správu. Mělo by být stanoveno jaká částka je na revize komínů, jaká na vodoměry, kolik a kdy půjde na hasicí přístroje a kolik a kdy na hromosvody. Máte zkrátka mít zpracovaný stav domu a k tomu dlouhodobý plán údržby a oprav. Z něj je vidět, kdy se tyto záležitosti vyřeší a co se v kterém roce opraví. Je pak velmi jednoduché kontrolovat hospodaření pověřeného vlastníka.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.