Vložil Pavel, 10. Prosinec 2007 - 10:53

A)Já Vám rozumím a Vaše zaujatost mě vůbec nepřekvapuje, jelikož jste někde předsedou ve SVJ.

Pavel: Jsem předsedou SVJ, ale to je jediné v čem máte pravdu. :-)) Podle stanoviska MMR není ve Vašem případě na nějakou refundaci právní nárok. Já se však snažím o cosi jako spravedlnost, protože je fakt, že výměnou oken, která považuji za společnou část domu, dotyčný členům SVJ něco poskytl. SVJ nemusí jeho okna měnit a proto by měl mít dotyčný nárok na kompenzaci v úrovni, za kolik SVJ nyní okna mění ostatním stejným bytům. Založil jsem toto vlákno, protože se mi stanovisko MMR nelíbí a hledám jiné řešení.

B)Proč nemít jednoho pitomce navíc, který si už okna nechal udělat. To nám ale vůbec nevadí, protože my mu dáme nějakých 20.000 tis. a on bude pomáhat splácet úvěr,že? Proč to dělat takhle? Proč si SVJ bude brát úvěr na mou refundaci?

Pavel: SVJ si bere úvěr, protože nemá peníze, to jsem uvedl v předchozí replice. Všichni dostanou stejnou částku např. 20 000. Vy peněžní refundaci a ostatní stejnou částku formou oken.

C)Takhle spadnu do jednoho pytle s ostatními (to je zřejmě ten důvod proč to takhle provést) . Vždyť to v mém případě nic neřeší akorát mě to žene do větší ztráty.

Pavel: Důvodem je § 15/1 ZoVB a snaha Vám něco poskytnout i když na to podle MMR nemáte nárok.

D)a)Proč mě nevyplatit částku, kterou tam za celou dobu splácení úvěru nasypu + částku za okna dle smlouvy kterou SVJ podepíše,
b)anebo mě ještě lépe z této „skvělé“ akce úplně vyloučit a nechat mě splácet do fondu částku okleštěnou o celý úvěr na okna(okna+úvěr).

Pavel: a)Vyplatit Vám částku, kterou zaplatíte na úvěru? Vždyť se musíte podílet na financování všech oken, jsou společnou částí domu, tedy i ve Vašem spoluvlastnictví. Ostatní se podílejí na financování Vašich oken tou refundací. b)Jiné rozdělení příspěvků podle § 15/1 ZoVB musí odsouhlasit všichni (to u našeho SVJ předem vylučuji) takže vyloučit Vás z placení úvěru neumím.

E)Snad to trochu vystihnu tímto příkladem:

Koupíte si pračku za 10.000 tis. ale někdo „chytrý“ Vám nabídne „velmi“ výhodnou půjčku na tuto již zakoupenou pračku…

Už teď to zní trochu divně a lépe to vystihnu slovem vychcaně. (hold česká nátura se nezapře)

…vrátí Vám 1/2 t.j. 5.000 tis. ale vlastně Vám nic nevrátí protože tuto částku budete splácet jako úvěr po dobu 5 a více let. Za tuto dobu splatíte těch 5.000 tis. + úroky + poplatky za vedení účtu. Celkem Vás tato výhodná pračka vyjde na krásných 12.500 tis.

10.000 tis. pračka- 5.000 tis. refundace+ 5.000 tis. splacený úvěr+ 2.000 tis. úrok+ 500 poplatky = 12.500 tis.

Pavel: Pračku/okna jste si pořídil o své vlastní vůli, v rozporu s předpisy bez projednání s SVJ. Na žádnou refundaci nemáte podle MMR nárok. Dostanete 5 000 Kč v současné hodnotě peněz a postupně zaplatíte vyšší částku inflačními penězi. V roce 2007 byly úvěry za 5%, dotace Panel 4%. Reálný úrok 1% byl hluboko pod inflací. Inflace za listopad 2007 je 5% a v roce 2008 je očekávána také ve výši 5%.

F)Já nejsem žádný zaopatřovací ústav. Kde je ta Vaše spravedlnost? Pořád si myslíte, že je to v pořádku?

Pavel: Domnívám se, že mé řešení je k těm, co si okna vyměnili, maximálně vstřícné, možná nad rámec ZoVB.

G)P.S. neměl by náhodou být fond oprav určen jen k údržbě společných prostor?

Pavel: Měl, a proto má MMR názor, že ve Vašem případě nelze refundaci poskytnout. Já se o to chci pokusit v našem SVJ. Pokud bych tam měl někoho, jako jste Vy, tak by asi byla schválena varianta žádnou refundaci neplatit.

Hezký den! PavelSVJ@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.