Vložil lake, 5. Říjen 2012 - 5:31

Členové statutárního orgánu SVJ mohou samozřejmě kromě své funkce konat pro tutéž osobu práci v pracovním poměru nebo na základě dohody.

Za práci jim náleží mzda nebo odměna, viz zákon č. 262/2006 Sb. (zákoník práce), § 109 odst. 5:
"Odměna z dohody je peněžité plnění poskytované za práci vykonanou na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti."

Jediné (avšak zásadní) omezení pro takový postup vyjádřil Nejvyšší soud v rozsudku 21 Cdo 1850/2001 ze dne 13.9.2002, takto:
"Skutečnost, že fyzická osoba byla ustanovena (zvolena) statutárním orgánem sdružení (předsedou představenstva), sama o sobě však nebrání tomu, aby navázala s tímto sdružením pracovní poměr nebo jiný pracovněprávní vztah, ovšem za podmínky, že jeho náplní není výkon činností statutárního orgánu. (...)
[P]racovní smlouva může např. stanovit další práva a povinnosti toho, kdo byl ustaven statutárním orgánem sdružení (předsedou představenstva), přičemž takový právní úkon není neplatným (...).
Podstatné je, že obsah takového pracovněprávního vztahu nemůže být shodný s obsahem činnosti předsedy představenstva, ale může se týkat jen činností od práce předsedy představenstva odlišných."

Jestliže např. člen výboru vede účetnictví SVJ, či odečítá náměry vodoměrů a indikátorů a vypočítává náklady na služby, či v průběhu oprav domu zajišťuje stavební dozor, může tyto a jiné obdobné činnosti vykonávat na základě dohody uzavřené podle zákoníku práce.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.