Vložil lh (bez ověření), 18. Září 2012 - 11:56

Věcná a ekonomická rozhodovací specifika

Podíl odpojené jednotky na celkových nákladech na teple z rozvodu tepla a teplé vody se stanovuje úměrně objemové velikosti jednotky. Tolerance bytového individuálního vytápění jednotky v ústředně vytápěném domě je změnou užívání stavby z ústředně vytápěného bytového domu na dům vytápěný smíšeným způsobem. Smíšený způsob vytápění však zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, nezná. Proto pro ústředně vytápěný bytový dům je legitimní uplatnit specifický postup v případě kdy dojde k odpojení jednotky od rozvodu ústředního vytápění. V daném případě je stanovena úhrada za teplo podílem na celkových nákladech za teplo dodané prostřednictvím ústředního vytápění a poskytováním teplé vody v rozsahu základní složky nákladů na vytápění a základní složky nákladů vynaložených na ohřev teplé vody, ve shodě s ustanovením § 6 odst. 2 vyhlášky č. 372/2001 Sb. Parametrem výpočtu finančního podílu odpojené jednotky je započitatelná podlahová plocha (ZPP).

Odpojený byt od rozvodu teplé vody se podílí i platbou za základní složku nákladů na teplo při poskytování teplé vody! Parametrem je celková podlahová plocha jednotky (PP) , která však může být u nebytového prostoru upravena podle ustanovení v příloze č. 1, část B vyhlášky č. 372/2001 Sb.

Shrnutí

Rozhodnutí o odpojení jednotky v domě od rozvodu tepla a teplé vody je zásahem do soukromých práv ostatních vlastníků jednotek, sdílejících společné užívání ústředně vytápěného bytového domu. Technický a ekonomický dopad změny kolaudačního rozhodnutí, byl-li dům kolaudován jako ústředně vytápěný, ovlivňuje funkci daného technického zařízení domu. Došlo-li k odpojené jednotky a to ať z jakéhokoliv důvodu, pak novému stavu ve vytápění odpojené jednotky měla předcházet dohoda s ostatními vlastníky jednotek o podílu svévolně odpojeného konečného spotřebitele na platbě za centrálně a nepřetržitě dodávané teplo prostřednictvím ústředního vytápění domu. Při návrhu změny způsobu vytápění stavby musí být splněny obecné technické požadavky na výstavbu. Jde také o hospodárnost při užití tepla, splnění požadavků požární ochrany, hygieny a životního prostředí. Tepelná soustava domu nemůže být z hlediska potřeby tepla hodnocena sumárně podle potřeb tepla v bytových a nebytových prostorách v domě způsobem, který odpovídá právní fikci na rozdělení domu podle „vlastněných jednotek“.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.