Vložil lake, 18. Září 2012 - 11:36

Pane účtovateli, řízení před Stavebním úřadem je řízením správním, které je ale speciální v tom, že při existenci SVJ vlastníci jednotek nejsou účastníky řízení. To znamená, že stát se k nim chová takto:

  • Není jim sděleno že stavební řízení bylo zahájeno, ani co je jeho předmětem.
  • Nejsou oprávněni nahlížet do podkladů ani stavební dokumentace.
  • Nejsou zváni k jednání či prohlídkám stavby.
  • Nemohou během řízení vznášet námitky ani žádat, aby o nich SÚ rozhodl.
  • Nedozvědí se o změnách projektu a stavby v jejím průběhu.
  • Výsledek stavebního řízení jim vůbec nebude oznámen.
  • Samozřejmě se tedy proti němu nemohou odvolat.

Stavební zákon právě kvůli tomu nařizuje, aby stavebník při podání žádosti o zahájení stavebního řízení doložil právo založené smlouvou provést stavbu (§ 110 StavZ). Je-li taková smlouva, je pak je pochopitelně možno spoluvlastníky domu z následujícího stavebního řízení vynechat.

Připuštění souhlasu pouhých tří čtvrtin vlastníků jednotek namísto zákonem požadované smlouvy znamená, že Stavební úřad od samého počátku porušuje ústavní práva zbylé čtvrtiny. Ale ouředníkům Stavebních úřadů to nemá cenu vysvětlovat.

Budete-li poukazovat na chyby ve správním řízení a napadnete je správní žalobou, soud buď žalobu odmítne pro nedostatek aktivní legitimace, nebo ji přijme. Pak zpravidla pouze konstatuje že došlo k porušení pravidel, avšak nenařídí odstranění stavby s poukazem na „dobrou víru třetích osob“ a na „nikoliv podstatný zásah do vlastnických práv“. Měl jsem v ruce takový rozsudek Nejvyššího správního soudu, ale jsem líný jej hledat. Jiné rozsudky NSS jsem už citoval zde: http://www.portalsvj.cz/…tnika-stavby.

Chcete-li bránit svá práva účinným způsobem, domáhejte se jich na samém počátku, jakmile je rozhodnuto o změně stavby. Lze postupovat podle § 11 odst. 3 ZoVB, nebo jako jednotlivý spoluvlastník podáte žalobu s žádostí o vydání předběžného opatření, jímž soud zakáže provádět činnost ve stavebním řízení a následnou realizaci.

Jakmile necháte stavební řízení rozběhnout, čas a netečnost úředníků bude hrát proti Vám.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.