Vložil lake, 16. Září 2012 - 8:11

Pane Pavle, děkuji za objasnění. Z textu skutečně nebylo zřejmé že uvádíte názor jiné osoby. Teď už jsem v obraze.

Nicméně názor, že nynější SVJ se údajně mají řídit novým Občanským zákoníkem, lze snadno vyvrátit přímo zněním nového ObčZ.

Podle § 20 čl. 2 nObčZ platí: „Právnické osoby veřejného práva podléhají zákonům, podle nichž byly zřízeny; ustanovení tohoto zákona se použijí jen tehdy, slučuje-li se to s právní povahou těchto osob.“
Z toho plyne zásadní rozdíl mezi současným SVJ a novým SVJ.

  • Dosavadní SVJ podle zákona č. 72/1994 Sb. je právnickou osobou veřejného práva, neboť její vznik i povinné členství jsou kogentně předepsány zákonem bez toho, že by na to vlastníci jednotek mohli mít vliv.
  • Nové SVJ podle zákona č. 89/2012 Sb. je právnickou osobou soukromého práva, neboť vznik SVJ je podmíněn výslovným projevem svobodné vůle všech, kdo se mají stát členy nově vzniklého společenství.

Skutečnost, že dosavadní SVJ spadají (alespoň částečně) pod režim veřejnoprávní, je dána tím, že stát vrchnostenským způsobem zasáhl do soukromoprávní sféry. Jde jednoznačně o veřejnoprávní zásah státní moci podle čl. 2 odst. 2 Listiny základních práv a svobod.

Právní povaha obou typů SVJ je tedy naprosto odlišná. Proto současná SVJ spadají pod § 20 nového ObčZ a řídí se tedy i nadále podle dosavadních předpisů.

Někdo v Plzni nevypracoval domácí úkol a odflinkl přechodná ustanovení …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.