Vložil lake, 14. Září 2012 - 7:29

Pane Pavle, děkuji za přehledný rozbor. Pokud skutečně nastane „překlenování výkladem“, pak se máme na co těšit: v podstatě budeme dlouhá léta ve stejně nejistém postavení jako za nynější platnosti paskvilu ZoVB.

  • Například judikátu o určení okamžiku kdy přechází správa domu na SVJ jsme se dočkali osm let po zařazení SVJ mezi právnické osoby.
  • Judikátu o tom, že dluhy vlastníka nepřecházejí na nabyvatele jednotky jsme se dočkali 16 let po účinnosti ZoVB.
  • Obsah klíčového pojmu „dohoda“ byl jakž-takž postaven najisto 15 let po účinnosti ZoVB, navíc po dvou vadných rozsudcích Nejvyššího soudu, z nichž jeden byl Ústavním soudem bez pochybností shledán „souladným se zákonem“.
  • První judikát o nemožnosti nechat se zastupovat na shromáždění bez výslovné úpravy ve stanovách byl vynesen 17 let po nabytí účinnosti ZoVB.

Z toho je možno udělat si představu o tom, jak rychle bude ono „překlenování výkladem“ postupovat. Zdá se, že na tomto portálu bude ještě dlouho o čem diskutovat …

Pro příklad uvádím základní pojem, na němž je vystavěn ZoVB i fungování společenství: pojem jednotka.

Podle § 2 písmeno h) Zákona č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů platí, že jednotkou [je] byt nebo nebytový prostor nebo rozestavěný byt nebo rozestavěný nebytový prostor jako vymezená část domu podle tohoto zákona.
Ovšem pozor: K této jednotce navíc nedělitelně patří další věci, které NEJSOU jednotkou:

  • podíl na společných částech domu,
  • podíl na technických zařízeních domu,
  • podíl na příslušenství domu,
  • podíl na částech společných jen některým vlastníkům jednotek.

Podle § 1159 nového Občanského zákoníku platí jiná definice jednotky:
Jednotka zahrnuje byt jako prostorově oddělenou část domu a podíl na společných částech nemovité věci vzájemně spojené a neoddělitelné. Jednotka je věc nemovitá.

Z uvedeného je zřejmé, že obě definice pojmu „jednotka“ jsou navzájem různé a nekompatibilní. Jedna jednotka je „holá“ a obsahuje pouze byt či nebytový prostor. Druhá jednotka zahrnuje i veškeré věci ve spoluvlastnictví. To má těžko předvídatelný vliv na výklad obsahu Prohlášení, obsahu kupních smluv, stanov a obecně jakýchkoliv právních úkonů.

Budeme tedy muset navěky rozlišovat „jednotku“ podle ZoVB a „jednotku“ podle nového ObčZ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.