Vložil lake, 9. Září 2012 - 9:07

Vlastimil Červený napsal: "Může si dělat absolutně co chce!! Vše přehlasuje!".

Pane Červený, nemáte pravdu, bez ohledu na počet vykřičníků. Přečtěte si zákon o vlastnictví bytů alespoň do § 16. Hlasování v SVJ probíhá podle různých kvór. Hlasování nadpoloviční většinou přítomných je pouze jedním z hlasovacích postupů a nelze je přímo použít při stanovení práv a povinností vlastníka jednotky. Hlasování může být protizákonné nebo v rozporu s dobrými mravy, což dává vlastníkovi jednotky možnosti obrany.

• Za prvé:
Povinnosti a práva členů SVJ určují stanovy. Píšete, že máte stanovy vzorové. V nich ovšem není uvedena povinnost člena SVJ hradit částku 1000 Kč za jednotlivé nahlížení do dokumentů SVJ. Úhrada částky v této výši tedy nepatří k povinnostem člena. O obsahu stanov se shromáždění usnáší tříčtvrtinovou většinou přítomných podle § 11 odst. 4 ZoVB.

• Za druhé:
Je-li ve Vašem SVJ nahlížení označeno za službu, která se poskytuje za úplatu, může být po členovi požadována částka z ceníku. Ovšem rozúčtovat tímto způsobem je možné pouze skutečné náklady vynaložené na službu, případně přiměřený paušální poplatek. O rozúčtování této služby se musí shromáždění usnést třičtvrtinovou většinou přítomných podle § 11 odst. 4 ZoVB. Není-li poskytování této služby uvedeno ve stanovách, ani nebylo přijato příslušné usnesení, pak platí, že SVJ takovou službu neposkytuje a není ani oprávněno Vám ji účtovat. Na Vaše právo nahlížet do dokumentů to nemá vliv, nejde však o placenou službu.

• Za třetí:
Neplatí-li ani jedna z obou předchozích možností, pak za nahlížení pro jednotlivého člena může SVJ oprávněně požadovat pouze "potřebné a užitečné náklady vynaložené při provádění příkazu" (§ 728 ObčZ per analogiam). Tyto náklady by Vám předseda měl vyčíslit pro každý jednotlivý případ. Půjde např. o skutečný čas k vyhledání a předložení požadovaného dokumentu krát hodinová sazba. Nelze uplatnit požadavek na paušál! Zda částka 1000 Kč je či není přiměřená by musel rozhodnout soud, na který se obrátíte podle § 11 odst. 3 ZOVB. Vybírání nepřiměřeně vysoké náhrady je bezdůvodným obohacením SVJ - právnické osoby a musí být na výzvu vráceno. Promlčecí doba je dvouletá.

P.S. Dávejte laskavě ke každému dotazu nějaký srozumitelný předmět.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.