Vložil lake, 22. Únor 2013 - 19:09

Není pravdou, že by dělící místo bylo „u prvního hlavního uzávěru“. Zákonná definice takto nezní. Podle § 3 zákona č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích platí:
" Vodovodní přípojka je samostatnou stavbou tvořenou úsekem potrubí od odbočení z vodovodního řadu k vodoměru, a není-li vodoměr, pak k vnitřnímu uzávěru připojeného pozemku nebo stavby. Odbočení s uzávěrem je součástí vodovodu.".

Hranicí je tedy vždy odbočení z vodovodního řadu, bez ohledu na to, zda jde o odbočení bez uzávěru (T-kus), nebo je provedeno s uzávěrem (ventil či šoupě).

  • Vlastníkem přípojky zřízené před 1. lednem 2002 je vlastník pozemku nebo stavby připojené na vodovod nebo kanalizaci, neprokáže-li se opak (§ 3 odst. 3 zákona č. 274/2001 Sb.).
  • Vlastníkem přípojky zřízené 1. ledna 2002 a později je osoba, která na své náklady přípojku pořídila (§ 3 odst. 6 zákona č. 274/2001 Sb.).

Vlastník přípojky má povinnost provádět a hradit opravy. Důležitá výjimka ohledně opravy je uvedena v § 3 odst. 7 zákona: „Opravy a údržbu vodovodních přípojek a kanalizačních přípojek uložených v pozemcích, které tvoří veřejné prostranství,^6) zajišťuje provozovatel ze svých provozních nákladů.“.

Provozovatelem se rozumí osoba, která provozuje vodovod nebo kanalizaci a je držitelem povolení k provozování vydaného krajským úřadem.

Pojem „veřejné prostranství“ je definován v § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích. Může jít o pozemek ve vlastnictví jiné osoby nežli obce. Seznam pozemků a jejich částí, které jsou veřejným prostranstvím, je stanoven obecní vyhláškou.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.