Kamerové systémy

Vložil Pavel, 1. Září 2012 - 11:30 ::

ÚOOÚ bude pořádat dne 16.10.2012 kulatý stůl ke kamerovým systémům.

Dotazy a podněty z praxe lze posílat do 30.9.2012.

Převzato z www.uoou.cz:

"UPOZORNĚNÍ

Jednotlivé příspěvky vyjadřují názory účastníků Diskusního fóra Úřadu. Úřad jejich obsah nemůže ovlivňovat a žádným dalším způsobem modifikovat, vyhrazuje si však právo na jejich eventuální odstranění. U příspěvků jsou nepřípustné především vulgarismy, urážky, pomluvy, rasistické postoje a tzv. skrytá reklama. Délka příspěvku by neměla přesáhnout 1000 znaků, delší texty budou kráceny.

Právě probíhající diskuse:

Téma: Kamerové systémy a jejich provozování z pohledu zákona o ochraně osobních údajů v teorii a praxi od 31.08.2012 08:00 do 30.09.2012 23:59 hod. dotazy je možné pokládat do 30.09.2012 23:59:00 hod. Popis fóra: Zajímají nás Vaše názory na používání kamerových systémů, případně Vaše obavy z jejich využívání. Napište nám, jaké máte zkušenosti

a) s kamerami monitorujícími domy;

b) bytové komplexy aj. (přístupové komunikace, garáže, parkoviště);

c) s kamerami v dopravních prostředcích;

d) se šířením záznamu sdělovacími prostředky (po internetu) – Museli jste se někdy bránit proti lživě šířené informaci?;

e) se sledováním vozidel, např. s využitím služby GPS Locatoru.

Vaše názory předložíme k odborné diskusi v říjnu na kulatém stolu „Kamerové systémy a jejich provozování z pohledu zákona o ochraně osobních údajů v teorii a praxi“. S výsledky diskuse Vás následně seznámíme na webových stránkách úřadu a společnosti ORSEC. Vaše příspěvky přijímáme prostřednictvím tohoto diskusního fóra do 30. 9. 2012."

Hezký den!

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil max583, 10. Srpen 2018 - 8:57

    Když jsme už u kamerových systémů zajímala by mě jedna věc. Bylo nám řečeno, že podle nových nařízení GDPR nelze tímto systémem sledovat okamžitý stav co se kde děje. Pouze prý získat zpětně záznam. Nevíte někdo jak to přesně je? Abychom se nedostali do nějakého maléru, protože to se musí v tom případě nastavit přímo v tom sledovacím zařízení aby to nebylo možné.

    Vložil lake, 1. Září 2012 - 14:29

    Považuji za nešťastné, jestliže o kamerách se na tomto portálu stále diskutuje jen v rovině veřejnoprávní.

    V USA je běžné, že bytové domy nejsou volně přístupné bez toho, že by vstup návštěvníka potvrdil vrátnému navštívený. Celé vilové čtvrti jsou oplocené, hlídané kamerami a soukromou bezpečnostní službou se zbraněmi a psy; vjíždějící vlastník či jeho návštěva se musí podrobit přezkumu totožnosti a teprve po potvrzení je vpuštěna dovnitř. Oni vlastníci jednotek či domů to mají takto zařízeno dobrovolně. Chtějí být chráněni. Komu se to nelíbí, nenastěhuje se tam. Toto je soukromoprávní princip.

    V Česku není důvod uvažovat jinak. Původní vlastník (developer) chce-li, aby dům byl chráněn např. vrátnicí či kamerovým systémem, uvede tyto skutečnosti prostě v Prohlášení vlastníka. Pak má jistotu, že vlastníky jednotek v domě se stanou pouze osoby, které dovedou ocenit, že po domě se nepoflakují narkomani, pobudové ani zločinci.

    Pokud si vlastníci jednotek v domě odsouhlasí kamerový systém a k tomu změnu stanov podle § 11 odst. 4 ZoVB, pak ten, kdo s tímto omezením nebude souhlasit si prostě jednotku v takovém domě nepořídí. Stane-li se i přesto z vlastního rozhodnutí vlastníkem jednotky, není oprávněn dodatečně remcat že se mu to nelíbí. Nechce-li dodržovat stanovy, ať se stěhuje. Volných bytů je dnes na trhu dostatek. Každý má přece svobodu volby i bez dohledu ouředníků ÚOOÚ a bez strašení soudem.

    lake

    Vložil Jar (bez ověření), 4. Prosinec 2012 - 0:04

    „V USA je běžné, že bytové domy nejsou volně přístupné bez toho, že by vstup návštěvníka potvrdil vrátnému navštívený. Celé vilové čtvrti jsou oplocené, hlídané kamerami a soukromou bezpečnostní službou se zbraněmi a psy; vjíždějící vlastník či jeho návštěva se musí podrobit přezkumu totožnosti a teprve po potvrzení je vpuštěna dovnitř. Oni vlastníci jednotek či domů to mají takto zařízeno dobrovolně. Chtějí být chráněni. Komu se to nelíbí, nenastěhuje se tam. Toto je soukromoprávní princip.“ Někteří vlastníci, tedy většinou pravda cizinci, tento proncip uplatnují i v CR. Tady bývají ozbrojení často i návštívníci­.Trochu mě štvou ty dogy, co jim na pozemcích celý den řvou jako pominuté, aby zastrašili „pobudy“, co náhodou potřebují projít po veřejném chodníku kolem zdi, které tyto rezidence obklopují. Pravda, zadarmo taková ozbrojená služba asi nebude…

    „V Česku není důvod uvažovat jinak. Původní vlastník (developer) chce-li, aby dům byl chráněn např. vrátnicí či kamerovým systémem, uvede tyto skutečnosti prostě v Prohlášení vlastníka. Pak má jistotu, že vlastníky jednotek v domě se stanou pouze osoby, které dovedou ocenit, že po domě se nepoflakují narkomani, pobudové ani zločinci.“ No, důvod není, jen možná chybí kupní síla ,na takto zabezpečené domy, takže jsou developeři rádi, když to koupí „investor“, a ten to pronajme, rád a skoro komukoli, hlavně že platí..Jedno, jestli je to prostitutka, dealer, poskytovač trvalých pobytů pro cizince, parta zahraničních dělníků nebo majitel tří psů bojového plemene. Ono je opravdu volných bytů hodně…Takže, netřeba se pak bát pobudů z ulice, na strach stačí bohatě soused… Myslíte, že bude zájem o instalaci kamer? V takovém domě? Zpátky na zem, žijeme v Evropě, mírně směrem na východ…

    Vložil CocaCola (bez ověření), 2. Září 2012 - 1:25

    mám 3 vážné otázky:

    1. nebylo by možné použít kameru na monitoring toho, zda ve svém bytě nemanipuluji neoprávněně s majetkem SVJ např. s vodoměry nebo rozdělovači topných nákladů nebo zda nepoškozuji topnou soustavu demontováním radiátorů?
      (U vodoměrů bych si to nainstaloval např. ve stupačce a mířily by na tato zařízení tak, aby mne to zachytilo vždy když se k nim jen přiblížím)
    2. bylo by vhodné aby kamera zachycující vodoměry zachycovala i zvuk či byla případně napojena na alarm v domě nebo přímo na Policii?
    3. kdyby se mi to snad následně „zajedlo“ a odmítl bych nadále remcat jen pod peřinou, jak by mne SVJ mohlo donutit odstěhovat se?
    4. Mohlo by po mně SVJ žádat náhradu za „zmařenou investici“ v případě, že provedu anihilaci jejich pitbulka, který mne bude „testovat“, na plánované vrátnici – před vchodem do SVJ pro zjištění zda do SVJ patřím?
    5. bude důkaz kamerovým systémem „připuštěn“ když soudkyně v případu p.Michálka (bývalý šéfík SFŽP) NEUZNALA nahrávky prokazující korupci. Vyplatí se pak investice do výše popsaných případů „…aby dům byl chráněn např. vrátnicí či kamerovým systémem…“ jak uvádí pan „velký rybník“
    Vložil jardaparda, 2. Září 2012 - 18:44

    Tak nějak :-)

    Vložil Miklob (bez ověření), 1. Září 2012 - 16:59

    Pane lake, díky za info jak na to. Michal

    Vložil mates (bez ověření), 1. Září 2012 - 11:49

    Pavle,děkuji za dobré info. Hezký den !

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".