Vložil lake, 1. Září 2012 - 14:29

Považuji za nešťastné, jestliže o kamerách se na tomto portálu stále diskutuje jen v rovině veřejnoprávní.

V USA je běžné, že bytové domy nejsou volně přístupné bez toho, že by vstup návštěvníka potvrdil vrátnému navštívený. Celé vilové čtvrti jsou oplocené, hlídané kamerami a soukromou bezpečnostní službou se zbraněmi a psy; vjíždějící vlastník či jeho návštěva se musí podrobit přezkumu totožnosti a teprve po potvrzení je vpuštěna dovnitř. Oni vlastníci jednotek či domů to mají takto zařízeno dobrovolně. Chtějí být chráněni. Komu se to nelíbí, nenastěhuje se tam. Toto je soukromoprávní princip.

V Česku není důvod uvažovat jinak. Původní vlastník (developer) chce-li, aby dům byl chráněn např. vrátnicí či kamerovým systémem, uvede tyto skutečnosti prostě v Prohlášení vlastníka. Pak má jistotu, že vlastníky jednotek v domě se stanou pouze osoby, které dovedou ocenit, že po domě se nepoflakují narkomani, pobudové ani zločinci.

Pokud si vlastníci jednotek v domě odsouhlasí kamerový systém a k tomu změnu stanov podle § 11 odst. 4 ZoVB, pak ten, kdo s tímto omezením nebude souhlasit si prostě jednotku v takovém domě nepořídí. Stane-li se i přesto z vlastního rozhodnutí vlastníkem jednotky, není oprávněn dodatečně remcat že se mu to nelíbí. Nechce-li dodržovat stanovy, ať se stěhuje. Volných bytů je dnes na trhu dostatek. Každý má přece svobodu volby i bez dohledu ouředníků ÚOOÚ a bez strašení soudem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.