Vložil lake, 27. Únor 2013 - 23:18

Pane NeznáIku,
podle ZoVB jsou to právě stanovy SVJ , které (vedle zákona samotného) ukládají povinnosti a stanoví práva vlastníků jednotek. To je přece klíčové ustanovení ZoVB a pokud je neznáte, pak není divu, že nerozumíte co píši o stanovách. Stanovy jsou smlouvou sui generis a mají platnost i účinnost smlouvy, nejsou-li do šesti měsíců napadeny postupem podle § 11 odst. 3 ZoVB.

Je-li v nich napsáno, že člen SVJ souhlasí s instalací a provozem kamerového systému v domě, pak souhlas byl dán a SVJ se už o věc nemusí starat. Přečtěte si http://www.portalsvj.cz/…rove-systemy#….

Nikdo si přece nekoupí dobrovolně byt v domě, jestliže nesouhlasí s rozsahem povinností, který určují stanovy. Není o čem vést diskusi. To je jako by si pan Fňukal koupil novou Škodovku a pak by se soudil s prodejcem, že se mu vlastně vůbec nelíbí barva, kterou si vybral. Vysměje se mu prodejce i soud.

Otázka souhlasu dalších osob se také samozřejmě vyřeší ve stanovách. Je to přece vlastník jednotky, kdo umožňuje neurčitému okruhu jiných osob vstupovat do své jednotky. To nemůže a nebude hlídat SVJ. Členovi SVJ se ve stanovách uloží povinnost aby si zajistil souhlas s provozováním kamerového systému pro všechny osoby, které budou obývat jeho jednotku z jakéhokoliv důvodu a pro všechny další osoby, kterým umožní vstup do domu. Je pouze jeho problém aby si toto pohlídal. Ať nepronajímá byt, pokud nájemci vadí kamery. Nebo ať se s návštěvami schází třeba v kavárně či v hotelu. To je přece jeho věc, jak si to zařídí, ne věc společenství.

V domě není žádné veřejné prostranství, aby si tam mohl každý volně courat jak se mu zlíbí a protestovat proti kamerám. Vlastník domu má v domě nastaven určitý režim a k němu patří kamery. Nesouhlasíš? Dobrá, nelez přes vstupní dveře. A ty, vlastníku: buď dodržuj stanovy, nebo se odstěhuj.

Věčné kecy o demokracii a ochraně osobnosti končí na hranici soukromého pozemku a uvnitř soukromé stavby. Tohle je náš dům a my vlastníci jsme si odhlasovali tyto stanovy. Nesouhlasíš? Táhni pryč. Slušněji už to říci neumím. V mém domě mi nebude ÚOOÚ diktovat co smím a co ne.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.