Vložil lake, 17. Srpen 2012 - 11:13

Pane anonne,

Napsal jste: „Rozhodně platí že nelze vybírat peníze pouze podle nějakého plánu.“.
Zdá se že nerozlišujete situaci ve vašem SVJ od zbytku světa. Co jste si odsouhlasili u vás nemá obecnou právní platnost. Pravý opak je pravdou:
„Rozhodně platí že nelze vybírat peníze bez plánu údržby a oprav domu. Jedině se souhlasem všech.“. Viz § 15 ZoVB, odst. 1 a 2. Neadresné a neurčité šetření „do klobouku“ nelze vlastníkovi jednotky nařídit, i kdyby se výbor stavěl na hlavu.

Neohánějte se prosím praxí, vždyť o ní nevíte nic, ani o běžných způsobech operativního financování a řešení běžných situací. Máte starost „že se za 2 roky pochroumá střecha nebo doslouží nějaké stoupačky nebo se pochroumá výtah.“

  • „Pochroumaná“ střecha se bude řešit samozřejmě z pojištění domu. Cožpak vy nemáte pojistku domu?
  • Když doslouží stoupačky, je to případ o kterém jsem přece už psal: je známa odhadovaná životnost zařízení a na jeho opravu se dlouhodobě a adresně spořilo. To byste ovšem musel mít sestavený ten plán údržby a oprav, že ano.
  • Porucha výtahu je pouhý Váš strašák – to jste si právě vymyslel. Výtah je ostře sledované zařízení, s pravidlenými prohlídkami a revizemi. Porucha je zcela výjimečná věc.

Je vidět, že Váš způsob uvažování o financích je stereotypně nastaven na 15. století, kdy za husitských válek bylo nejjistější zakopat zlato a stříbro na zlé časy. Ještě dnes se tyto poklady občas najdou… Dnes se tyto věci ale řeší poněkud jinak:

  • Existuje zákonná možnost předepsat vlatníkům jednorázový příspěvek na správu, pokud jste o tom nikdy neslyšel (§ 15 odst. 1 ZoVB).
  • Nebo si SVJ vezme úvěr či půjčku k překonání finanční nedostatečnosti. To je standardní finanční nástroj od dob starých Egypťanů a Babyloňanů a překvapuje mne, že to z vašich úvah zcela vypadlo.

Řekl bych tedy, že daleko od praxe jste Vy, nikoliv já. Váš návrh na naprosto neadresné šetření znamená, že výdaje nemůže žádný vlastník jednotky kontrolovat. Nelze zaplacené částky ani vracet, vždyť co kdyby na dům spadl meteor a bylo nutno jej znovu postavit, že ano. Neadresné, neurčité a nevratné „šetření“ přímo do cizí kapsy je vemi výhodné pro výbor, který chce utrácet a manipulovat s penězi bez možnosti kontroly.

Je to však velmi nevýhodné pro vlastníka jednotky, který by se tím stal dojnou krávou: Plať a neptej se na co (sami to nevíme). Až se odstěhuješ, budeš hejlem, neboť vše cos zaplatil na zálohách zbytečně nám zde zůstane. Ať už si z toho pořídíme cokoliv, ty z toho nic mít nebudeš. Sbohem hejle!

Pane anonne, v právně vyspělých zemích byste se svou myšlenkou (obírat vlastníky o peníze bez dúvodu) neuspěl. Zkrátka – poklepali by si na čelo a vůbec by se s Vámi nebavili. Se svými penězi dokáže každý hospodařit podle svých plánů sám. Na údržbu a opravy společného majetku vydává pouze co je nezbytně nutné. HOA si nemůže hrát na samozvanou banku.. V ČR platí totéž pro SVJ – zejména za současné právní situace, kdy ze svých záloh NIKDY NEDOSTANETE NAZPĚT ANI KORUNU (§ 15 odst. 4 ZoVB).

V České republice od 1. ledna 2014 neuspějete, bohudík. Neadresné „křečkování“ záloh bez účelu není naštěstí uvedeno mezi povinnostmi vlastníka jednotky ani dnes, ani v novém ObčZ. A tak to má být.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.