Vložil lake, 29. Červenec 2012 - 22:05

Pan ivo6 tvrdí, že ustanovení § 2b vyhlášky č. 372/2001 Sb. je splněno, pokud nikdo z konečných spotřebitelů nemá smlouvu s dodavatelem. Z toho vyvozuje, že se údajně povinně použije rozúčtování podle vyhlášky. Toto tvrzení není pravdivé a je způsobilé uvést tazatele v omyl.

Podmínky podle § 2 písm. (b) vyhlášky nejsou v tomto případě splněny.

  • V domě neexistuje „ústřední vytápění pomocí otopné soustavy ovlivňující zúčtovací jednotku, kterou prochází“. Jednotlivými byty žádné ústřední vytápění neprochází. Každý byt má vlastní etážový okruh, nezávislý na ostatních bytech.
  • Jde (podle tazatelova popisu) o „vytápění prostřednictvím uzavřených okruhů, do nichž dodává a měří tepelnou energii na základě smlouvy dodavatel přímo konečným spotřebitelům“. Na tento případ se vyhláška nevztahuje, což je v ní výslovně uvedeno.

Podmínka existence smlouvy (na čemž ivo6 staví svou úvahu) je pro věc nevýznamná. Smlouva zde je, nejspíše uzavřená konkludentně, nebo je ve stanovách SVJ. Vždyť tímto způsobem se v domě tazatele postupuje již 5 let.

  • Vyhláška nestanoví podmínku, že by smlouva o dodávce tepelné energie měla mít písemnou podobu.
  • Zákon č. 458/2000 jako předpis nadřízený vyhlášce nejen nestanoví podmínku, že by smlouva měla mít písemnou podobu, ale dokonce nepožaduje smlouvu vůbec. Viz § 2 odst. 2 písm. © zákona.

Navíc k použití vyhlášky nejsou splněny ani další podmínky podle § 2 písm. (a) vyhlášky.

  • V bytech neexistuje „jedno společné, technologicky propojené odběrné tepelné zařízení“. Každý byt má vlastní odběrné tepelné zařízení, obsahující jak výměník pro ohřev vody pro tuto jednotku, tak oběhové čerpadlo etážového topení pouze pro tuto jednotku. Společenství nemá nad tímto cizím zařízením žádnou kontrolu a nemůže nijak ovlivnit jeho činnost a funkci.
  • Podmínka „společné měření nebo stanovení množství tepelné energie“ není splněna. Každá z 30 zúčtovacích jednotek má své vlastní oddělené měření dodávaného tepla pomocí kalorimetru na vstupu.

Problém je, že tazatel neupřesnil jaký je obsah smlouvy (pravidel) podle níž se nyní postupuje. Není ovšem správné jej uvádět v omyl nepravdivými tvrzeními ohledně údajně povinné aplikace vyhlášky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.