Vložil lake, 28. Červenec 2012 - 20:38

Pane Pluháčku,

topná soustava ve vašem domě se skládá z 30 samostatných odběrních míst a každé z nich je připojeno přes vlastní fakturační měřidlo (kalorimetr). Pak ovšem nerozumím tomu, proč nejsou uzavřeny smlouvy mezi dodavatelem tepla (SVJ) a jednotlivými odběrateli (vlastníci jednotek). Soudím, že pokud některý z odběratelů požádá o uzavření takové smlouvy, bude povinností dodavatele (SVJ) mu vyhovět a uzavřít následně smlouvy o odběru i s ostatními odběrateli v budově. Viz § 2 odst. 2 písm. (c) zákona č. 458/2000 Sb. (energetický zákon).

Topná soustava v domě nesplňuje definici vytápění podle § 2 písm. (b) vyhlášky č. 372/2001 Sb., proto se tato vyhláška na dům nevztahuje. Nelze donutit vlastníky jednotek k rozúčtování nákladů podle této vyhlášky. Ani to není prakticky proveditelné, protože každé odběrní místo má vlastní výměník a svou vlastní přípravu teplé vody. Nelze tedy pro jednotlivá odběrní místa rozlišit teplo dodané k ohřevu vody a teplo k vytápění.

• Abych to shrnul:
Situace ve vašem domě je dokonalý kočkopes, neboť existují samostatná odběrní místa s vlastním měřením tepla, což předpokládá, že budou uzavřeny smlouvy o dodávce tepla s odběrateli. Namísto toho ale rozúčtujete náklady nějakým náhradním způsobem, který jste zatím nepopsal. Nejde zřejmě o postup obdobný postupu podle vyhlášky, neboť rozúčtování podle ní zohledňuje i rozdíly dané polohou jednotlivých bytů v budově.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.