Vložil Petr, 5. Červenec 2012 - 10:21

Mikejla nenapsala, zda věřitel uplatnil úspěšně svoji pohledávku u soudu.

http://pomocdluhy.cz/…lceni-dluhu/ Promlčení dluhu: Promlčecí doba a její délka

Zákonem je stanovena délka promlčecí doby 3 roky. Po uplynutí této doby zaniká zákonný nárok na přiznání náhrady. Samotný dluh tím ale nezaniká. Pokud věřitel uplatní své nároky u soudu, může i tak uspět.

Pokud věřitel, u jehož pohledávky již vypršela promlčecí doba, podá žalobu k soudu, tento soud se jí bude zabývat stejně jako u dosud nepromlčeného dluhu. To, že promlčecí doba již uplynula, bude zohledněno pouze v případě, že to bude požadovat dlužník.

To znamená, že pokud ten kdo dluží peníze, nebude u soudu požadovat, aby byla žaloba zamítnuta z důvodu uplynutí promlčecí doby, pak soud přizná nárok na zaplacení dluhu, i když už uplynuly tři roky.

Promlčení dluhu u soudem uznané pohledávky

Pokud soud uzná nárok na to, aby dlužník zaplatil dlužnou pohledávku, mění se i promlčecí lhůta. Pokud byla pohledávka uznána soudem, k promlčení takové pohledávky dojde až za 10 roků. To znamená, že věřitel má nárok zahájit vymáhání svých peněz během následujících deseti let.

Takže pokud jste někde dlužili, a za 3 roky si říkáte, že už to máte z krku, tak se pletete. Pokud ten, komu jste dlužili peníze, požádal o uznání dluhu u soudu, tak může dluh vymáhat ještě dalších 10 let. Pokud si nepřebíráte poštu, tak se o uznání dluhu u soudu ani nemusíte dozvědět a po dlouhé době vám na dveře přijde zabušit exekutor.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.