Vložil lake, 25. Červenec 2012 - 16:59

Franta napsal: „Pokud jsem četl správné a správně, bude velmi málo lidí, kteří četli totéž a přijmou interpretaci pana lake. “

Pane Franto, bohužel jste nečetl správné. Vysvětlil jsem to zde vícekrát, takže chyba opravdu není na mé straně. Přečtěte si např. povídání o panu řediteli a automobilech.

Jde o znění § 4 odst. 4 vyhlášky, která stanoví kogentně, že náklady nad 140% nemohou být naúčtovány jako náklady na vytápění vlastníkovi jednotky, který plýtval. Tím spíše nemohou být naúčtovány ani ostaním vlastníkům jednotek (s výjimkou šetřílků, kteří mají náklady pod 60%).

Rozúčtujete-li nějak jinak, porušujete vyhlášku a Vaše rozúčtování je absolutně neplatné. To je fakt, který vůbec nevyžaduje abyste si k tomu četl § 3 vyhlášky.

K § 3 se dostanete jako k jedinému východisku: jestliže zde jsou náklady nad rámec řádného vytápění, musíte je i tak někomu naúčtovat. Nezbude Vám než připustit, co dávno ví každý projektant ÚT: že jde o teplo a o náklady vyplýtvané, vynaložené k jinému účelu. České právo totiž (na rozdíl od natvrdlých rozúčtovatelů) velmi dobře rozlišuje ÚČELNĚ vynaložené náklady od NEÚČELNĚ vynaložených.

Ustanovení § 3 odst. 2 vyhlášky tedy není vůbec sporné. Sporné je tvrzení, že náklady nad 140% se údajně dají vysvětlit nějakým záhadným mizením tepla, o němž nemá rozúčtovatel ani vlastník jednotky ani potuchy. To jste napsal Vy. Teplo bylo – a najednou je fuč. Chudák plýtvač! Neměl by podat trestní oznámení na neznámého neviditelného pachatele pro krádež tepla?

Vaše tvrzení o jakýchsi „chybách“ které ubohý vlastník „nemůže ovlivnit“ je jako vystřižené ze 14. století: tehdejšího člověka obklopoval tajemný svět, který si nedokázal vysvětlit, neznal jeho zákonitosti a neuměl si proto věci propočítat. Vaše pohádka o nevysvětlitelných a záhadných chybách je na stejné úrovni jako povídání o vodnících, kteří číhají v tůni, o plivnících a o skřítcích, kteří oberou pocestného o zlaťáky které měl v uzlíku.

Váš svět je sice dobrodružný a plný pohádek a tajemství, ale nehodí se do 21. století. S takovou hromadou tajemných záhad v hlavě nemůžete ani řádně provádět rozúčtování. Chování tepla v budovách samozřejmě není taková nerozluštitelná hádanka, jak se snažíte zde tvrdit. Došlo-li při výstavbě v určitém místě k chybě v provedení izolace, lze to zjistit např. termokamerou, viz http://www.termoviznisluzby.cz/cl_vitr.php. Netěsnosti se dají zjistit anemometrem. Takové orientační měření termokamerou pro panelový dům začíná na 5000 Kč.

Zkrátka – tepelné toky lze změřit či vypočíst s dostatečnou přesností. Zeptejte se kteréhokoliv projektanta ÚT jak počítá prostup tepla a ztráty obálkou budovy. Vysvětlí Vám, že jeho výpočet (při dodržení projektu) se nebude od tepelně-technických vlastností skutečné budovy odchylovat o více než 10%. Báchorkám o nevysvětlitelném mizení tepla v důsledku tajemných chyb se srdečně zasměje. Vysvětlí Vám, že dotyčný nejspíš nadměrně větral.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.