Vložil lake, 26. Červen 2012 - 15:20

Pane Franto, vyjádřím se ještě k Vaší situaci, kterou jste popsal takto: „Máme termoregulační ventily a ekvitermní regulaci ale přesto je údajně problémem dosáhnout u předimenzovaných těles stálé požadované teploty.“
Troufám si tvrdit, že citované tvrzení je nesmysl. Proberu to podrobněji.

Předimenzování těles v tom nehraje žádnou roli. Zejména proto, že na tělesech jsou automatické hlavice, které drží maximální teplotu v místnosti a dokáží i předimenzované těleso zcela uzavřít. Ani nemluvím o druhé (vnitřní) regulaci termoventilu, která se používá k hydraulickému vyvážení systému a seškrcení maximálního průtoku i na předimenzovaných radiátorech.

  • Možná máte nevyváženou soustavu bez nutných regulátorů diferenčního tlaku na stoupačkách.
  • Možná nemáte správně nastavený počátek a sklon ekvitermní křivky z hlediska tepelně technických vlastností budovy.
  • Možná nemáte u kotle směšovací okruh, který umožňuje dosáhnout nízkou výstupní teplotu vody.
  • Pokud máte předimenzované pouze některé radiátory v rozporu s kolaudačním stavem budovy, také to není problém spojený s vyúčtováním tepla, nýbrž problém zcela jiný, který si musíte vyřešit sami.

Tvrzení o údajném přetápění, kterému údajně nelze zabránit, je tedy spíše výsledkem naprosté neznalosti problematiky a nelze je brát vážně.

V dobře zateplených budovách se skutečně může stát, že pouhé teplo ze stoupaček a spotřebičů v bytě plus vliv oslunění postačuje k vytápění (do určité venkovní teploty). Máte-li pasivní dům, nemá fyzikální smysl rozúčtovat teplo podle indikátorů na radiátorech. Nemáte-li pasivní dům, je pouze nutné snížit teplotu topné vody na výstupu z výměníku pomocí regulace (ekvitermní nebo pomocí referenční místnosti). V komplikovaných případech (např. s byty v opačných orientacích sever/jih s vlivem oslunění) má být topná soustava dvou- či vícezónová s oddělenou regulací teploty vody. Podrobnosti sdělí odborník.

Závěrem doporučuji: Seřiďte si topení a nasaďte regulaci, jak vám ukládá zákon.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.