Vložil lake, 2. Červen 2012 - 1:44

svjdukelská napsal: „Majitelé bytů nabývají dojem, že mají někde uloženy peníze, které jim mohou být někdy v budoucnu vyplaceny. “

Vždyť je to pravda pravdoucí! Vlastníci bytů skutečně mají pohledávku vůči SVJ a částka jim může být někdyv budoucnu vyplacena. Není žádný důvod tvrdit, že je tomu jinak. Čtyři typické důvody pro vrácení zálohy uvádím dále:

  • Rozhodnou-li tak vlastníci jednotek nadpoloviční většinou přítomných na shromáždění, bude složená záloha (nebo její část) všem vrácena.
  • Odpadl-li důvod ke kterému byla záloha vybírána (např. SVJ zruší chystané zateplení domu), má vlastník nárok na její vrácení v plné výši, i kdyby o tom nerozhodlo shromáždění.
  • Použije-li SVJ vybrané zálohy na jiný účel než ke správě domu (např. na okna či balkony v majetku vlastníků jednotek), má vlastník právo na vrácení své zálohy.
  • Dojde-li k zániku domu, budou zálohy samozřejmě vypořádány (vráceny).

V každém z případů platí, že nárok na vrácení zálohy může uplatnit i bývalý vlastník jednotky (v rozsahu nespotřebované části své zálohy).

Každá složená záloha má být (v souladu s českými účetními standardy) vyúčtována minimálně jednou ročně. Je tedy právem vlastníka jednotky, aby mu SVJ jako správce domu předložilo každoročně vyúčtování své činnosti. Součástí je i přehled zaplacených záloh, stav záloh a výdaje které se z tohoto zdroje uhradily. Upozorňuji, že toto právo může uplatnit individuálně kterýkoliv vlastník a má tedy právo jak na vyúčtování hospodaření SVJ jako celku, tak i právo na vyúčtování těch záloh, které uhradil on sám.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.