Vložil lake, 6. Říjen 2012 - 16:21

Pane beere, je dobře, že jste alespoň dodatečně přispěl ve Vašem SVJ k nastolení normálních vztahů. Možná lze ještě začít s vymáháním smluvních pokut, nejsou-li nároky promlčeny. Nepotěším vás ale pokud jde o dodatečné vymáhání ztrát z neřádného hospodaření výboru.

Napsal jste: „Ve stanovách přímo máme, že musí výbor jednat s náležitou péčí správce cizího majetku“.
Inu, ve stanovách můžete mít klidně napsáno, že výbor jezdí okolo domu na velbloudovi a zpívá přitom árii vodníka z Rusalky. Tato část stanov je nevymahatelná a nepoužitelná.

  • Výbor není osoba, takže ukládat jakoukoliv povinnost „výboru“ znamená, že jste ji neuložili nikomu.
  • Povinnosti lze závazně stanovit písemnou smlouvou o výkonu funkce člena statutárního orgánu. Ta by měla obsahovat i sankce. Jedině v takovém případě se lze úspěšně domáhat soukromoprávní náhrady z neřádného hospodaření (a lze také na základě této smlouvy členy výboru trestně postihnout). Bez smlouvy je to nemožné.

Není vyloučeno, že s pomocí právníka najdete v činnosti bývalého výboru pochybení při správě domu, která vedla ke vzniku škody. Ovšem jak snad víte, za škodu způsobenou členy výboru při správě domu tyto osoby neodpovídají (viz notoricky známý § 420 odst. 2 ObčZ). Odpovědné je pouze SVJ – právnická osoba. Paskvil ZoVB zajišťuje členům výborů doživotní imunitu.

Škodu tedy mohou vlastníci jednotek vyčíslit a vymáhat na svém společenství. Budou-li úspěšní, náhradu škody všichni svorně uhradíte do pokladny SVJ z vlastních kapes. Mějte to na paměti, až budete zvažovat kolik společných peněz hodláte utratit na právní kroky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.