Nesouhlas s výší záloh

Vložil cunha (bez ověření), 24. Květen 2012 - 9:28 ::

Dobrý den, omlouvám se, možná to tu bylo řešené, ale ani po dlouhém pátrání jsem nenašel odpověď.

Tři měsíce bydlím ve svém bytě, který je ve staré továrně v centru Brna přestavěné na bytový dům dokončený v loňském roce. Celkově 72 bytů, průmerná velikost je 45 m2, celková plocha 3237,5 m2.

Než jsem byt koupil nebylo se koho zeptat na zkušenosti, protože jsem byl jedním z prvních kupujících (příště bych to neudělal). Správce objektu mi před koupí tvrdil, že výše záloh bude velmi nízká, prakticky jen elektrika, něco málo za vodu a teplo. Tuším, kolik v Brně zálohy dělají, už jsem pár bytů pronajatých měl.

Na první schůzi SVJ jsem ještě nebyl, protože jsem neměl byt ještě zapsaný. Rozhodli tam, že správcem objektu bude firma, která má stejnou vlastnickou strukturu jako developerská firma, která dům postavila. V podstatě to protlačil developer jako stále (a dodnes) většinový vlastník bytů. Správce se má starat i dodávky energií, úklid společných prostor a vyúčtování.

Minulý týden jsem si byl teprve u správce přepsat energie. Nejprve jsem částku, kterou mi ukázal, považoval za součet za všechny měsíce. Byt má necelých 70 m2. Byty nemají měřiče na vodu na topení (dům je vytápěn z teplárny), není přivedený plyn, mám elektrický boiler. Celková částka za zálohy je 5737,–:

2722,– za topení (39Kč/m2/měs.)
340,– vodné a stočné
100,– odpady
1300,– elektřina
977,– služby (úklid, výtah, osvětlení, 14Kč/m2/měs.)
70,– fond oprav
228,– správa nemovitosti (za byt)

Částka za elektřinu, odpady, vodné a stočné a fond oprav je podle mě v pořádku. U fondu oprav bych klidně platil víc. Částku za správu respektuju. Ale částka za služby a zejména za topení mi připadá absolutně mimo. Společné prostory nebyly za celé tři měsíce uklizené ani jednou. Psal jsem předsedkyni SVJ a ta mi napsala, že s tím nemůže moc dělat, protože developer nás ostatní přehlasuje, že do roka by ráda nechala dodělat měřiče na topení a že by nechala rozpočítat správu nemovitosti podle velikosti bytu (já mám jeden z největších, takže se mi to zrovna moc nelíbí).

Můj dotaz tedy je – co s tím mohu dělat? Obzvlášť s tím topením. Většina bytů je prázdná, netopí se, samotný správce mi říkal, že v zimě se vytápěly na 10st. C. Můžu si nechat tento typ topení odpojit a koupit si třeba elektrické topení (podle mě to musí být levnější).

Děkuju,
T. J.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.