Vložil Báča (bez ověření), 16. Srpen 2012 - 13:35

Dobrý den,

dovolím si využít existující téma s podobným dotazem. V našem domě jsou instalovány podružné vodoměry SV. Shromáždění SVJ schálilo způsob rozúčtování vodného a stočného za účetní období podle náměrů vodoměrů s tím, že nadspotřeba (rozdíl vůči fakturaci) je rozúčtována opět poměrově podle náměrů podružných vodoměrů.

Běžné odchylky (nadspotřeba) vůči fakturačnímu měřidlu se u nás pohybují v oblasti 6% – 10%. Ovšem s výjimkou jediného roku, kde činí odchylka asi 40% (1000m3). Předchozí i následující rok jsou v sérii odečtů stejných podružných vodoměrů, chyba tedy v odečtu není. Muselo se jednat pravděpodobně o nějaký neměřený únik nebo krádež, nicméně už to asi nelze prokázat.

Z výše uvedeného diskusního příspěvku (lake 21. Květen 2012 – 12:48) mi vyplývá, že v tomto jediném roce je podružné měření nevěrohodné a měli bychom provést rozúčtování vodného náhradním způsobem, tj. zřejmě podle osob a směrných čísel spotřeby v jednotkách (podle vyhlášky). Jsme toto jako výbor v rámci probíhající rekonstrukce účetnictví SVJ a souvisejících oprav vyúčtování rozhodnout sami, nebo je potřeba mít toto podloženo usnesením shromáždění (§ 9a odst. 2 ZoVB)? Pokud to necháme rozúčtovat podle osob-směrných čísel, budou tam oproti měření (i oproti srovnatelnému užívání v jiných letech) značné rozdíly, někde i +/-300% a můžeme tedy s jistotou čekat reklamace těch, kterým se to nebude líbit.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.