Jak se účtuje nabdytečná spotřeba vody v domě

Vložil RJ (bez ověření), 21. Květen 2012 - 9:08 ::

Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou o radu jak řešit problém. V domě bytového družstva je velký rozdíl mezi součty stavů spotřeby vody v bytech a celkovou spotřebou vody na Hl. vodoměru- na patě domu. Dle vodárny je možná odchylka povolena asi 30%. U nás je to však až 60% a proto se tím zabývám. Je to dost peněz při dnešních cenách vody.

Při vyúčtování prý účetní se řídila nějakým zákonem a rozpočítala zbytek spotřeby vody podle nějakého koeficientu na jednotlivé byty, kde se za základ vzala spotřeba vody z bytového vodoměru. Tím se stalo, že jeden majitel členského podílu bytu, který téměř celý rok neobývá byt a vykazuje spotřebu vody pouze 5m3 vody platí minimum celkové spotřeby a my, kteří máme velkou spotřebu vody musíme zaplatit tento nedoplatek vykázaný na patě domu. Může mu totiž podcházet splachovač a měřidlo není natolik citlivé aby naměřilo spotřebu.

  1. Chtěl bych vědět, zda se účetní řídí opravdu nějakým zákonem
  2. Zda je možno hlasováním na členské schůzi odhlasovat tuto nenaměřenou spotřebu vody v bytech a rozdělit na každý byt stejně, t.J. stav měřidla v bytě + celková nadbytečná spotřeba rozdělená na každý byt stejně.

Děkuji za odpověď.

RJ.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.