Vložil lake, 21. Květen 2012 - 7:51

Koli napsal: „V mandátní smlouvě je rovnez uvedeno, ze kazdy vlastnik bytu ma povinnost: – sdělit adresu, na kterou chce postu dorucovat písemnosti.“
Mandátní smlouva zavazuje pouze její účastníky (správce a SVJ – právnickou osobu). Nikoliv jednotlivé vlastníky jednotek. Uvedenou povinnost tedy vůči správci nemáte. Je otázkou, zda SVJ svým členům takovou povinnost uložilo. Čtěte vaše stanovy.

Koli napsal: „… že z toho plyne, že na této urovni je správce povinnen komunikovat i s námi, co by majiteli bytu. Mýlím se?“
Mýlíte se. Z toho, co jste uvedl, neplyne žádná povinnost správce vůči vlastníkovi jednotky.

Zda správce může svým jménem nebo jménem SVJ předávat či doručovat vlastníkům jednotek vyúčtování je napsáno v mandátní smlouvě nebo ve stanovách. Není vyloučeno, že správce jménem SVJ nebo jménem svým je oprávněn vymáhat nedoplatky přímo. My vaši mandátní smlouvu neznáme.

Reklamační lhůta Vám započala běžet dnem, kdy se vyúčtování dostalo do sféry Vaší dispozice (to znamená dnem kdy jste objektivně dostal možnost se s ním seznámit). Judikatura je konstantní v tom, že do sféry dispozice se písemnost dostane např. předáním do ruky adresáta, nebo vhozením do (označené) poštovní schránky adresáta v místě, kde se osoba zdržuje. Viz Doručování: http://www.portalsvj.cz/…e/dorucovani#…

Prokazovat doručení je povinností toho, kdo tvrdí, že vyúčtování Vám bylo doručeno. Nejste povinen prokazovat opak, ani se nebudete obracet na Českou poštu: Vás vůbec nezajímá jaký způsob odesílatel zvolil k doručení písemnosti. Z Vašeho hlediska jde o to, že doručena Vám nebyla.

Z tohoto pravidla ovšem mohou být výjimky. Záleží na znění stanov: může v nich například být uvedeno datum vyúčtování s tím, že vlastník je povinen si vyúčtování sám vyzvednout u určené osoby. Může být stanoveno, že určité dokumenty se doručují zveřejněním na domovní vývěsce a ti, kdo se v domě nezdržují, jsou povinni oznámit svou doručovací adresu. Přečtěte si tedy vaše stanovy, my je neznáme.

Totéž platí pro splatnost nedoplatků. Chce-li po Vás někdo úspěšně vymáhat dlužnou částku včetně úroku z prodlení, musí (kromě existence částky) prokázat, že jste obdržel řádné vyúčtování s uvedením částky a dne splatnosti. Opět odkazuji na vaše stanovy, které mohou způsob tohoto sdělení upřesňovat. Vy jste byl vyzván k úhradě nedoplatků nejméně dvakrát, jak sám píšete. Jak soud vyhodnotí Vaši pozici „mrtvý brouk“ si netroufám odhadnout.

V mnohých SVJ se vyúčtování předává proti podpisu. Pak je zcela jednoznačné kdy adresát vyúčtování skutečně obdržel.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.