Vložil lake, 11. Květen 2012 - 6:31

• Výplatu odměn lze vyřešit příspěvkem:
Na odměny členů statutárního orgánu se ve vašem SVJ žádná záloha nevybírá. Je vyloučeno hradit je ze záloh určených na zcela jiný účel. To neznamená, že by odměnu nemohli dostat. Samozřejmě mohou. V první řadě musí o odměně být rozhodnuto (buď je odměna uvedena ve smlouvě s členy výboru, nebo rozhodne výbor, nebo si rozhodování vyhradilo shromáždění). Teprve pak je možno přikročit k odměňování.

Vyplacením odměny vznikne náklad správy domu a vlastníci jednotek jsou povinni jej uhradit příspěvkem (§ 15 odst. 1 ZoVB). Příspěvek na správu domu může SVJ předepsat buď jednorázově, nebo ve splátkách. Výbor k tomu nepotřebuje souhlas shromáždění.
-------------------------------------------------

• Jak se hospodaří s přijatými zálohami:
Odhlasována shromážděním byla záloha NA OPRAVU DOMU v dané výši. To znamená, že musí být spotřebována na tento účel. Záloha vybíraná podle § 15 odst. 2 na nutný účel, avšak použitá bez souhlasu shromáždění nějak jinak znamená, že VJ je oprávněn požadovat vrácení alikvotní části takto vytunelované zálohy, neboť odpadl důvod pro který byla od něj původně vybírána. Měla by mu tedy být vrácena jako bezdůvodné obohacení SVJ.

Výbor se vracení vyhne, pokud výdaj byl použit na správu domu. To, co bylo spotřebováno předepíše zároveň jako příspěvek na správu podle § 15 odst. 1 a provede vzájemné započtení pohledávek podle § 580 ObčZ.

Vzájemné započtení však nelze uplatnit u bývalých vlastníků jednotek. Pan A, který sedm let platil zálohu na opravy domu a pak svou jednotku prodal, zůstal věřitelem podle § 15 odst. 4 věta první ZoVB. SVJ má vůči panu A závazek ve výši záloh, které složil a které nebyly dosud použity na předvídaný účel. Tento závazek nezanikl prodejem jednotky. Jakmile se pan A dozví, že jím placená záloha byla použita jinak, než mu bylo tvrzeno při jejím vybírání, jde fakticky o zrušení zálohy. Bývalý VJ je tedy oprávněn požadovat vrácení svého (dosud nespotřebovaného) podílu podle § 454 a § 458 ObčZ.
-------------------------------------------------

Pokud chcete odpověď o balkonech, otevřete k tomu laskavě nové vlákno. Jde o jinou záležitost.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.