Vložil lake, 4. Květen 2012 - 14:36

Musíte vyjít ze znění ZoVB. Podle § 15 odst. 1 zákona „vlastníci jednotek jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku“. Vlastník jednotky je tedy povinen (na výzvu SVJ) uhradit náklady údržby a oprav, o nichž bylo řádně rozhodnuto. Není ale povinen platit ani o korunu více. Podepsání úvěru není ani údržbou, ani opravou, ani nákladem správy domu.

Jestliže někteří vlastníci jednotek nejsou schopni na vyzvání složit příspěvek podle § 15 odst 1, je to pouze jejich problém a netýká se nijak těch, kdo naopak jsou připraveni svou povinnost bez odkladu splnit.

Je tedy logické, že náklady na sjednání úvěru, poplatky s tím spojené a úroky z úvěru se nemohou týkat všech vlastníků jednotek. Ten, kdo plní povinnosti vlastníka nemůže být za to trestán. Nemůže být většinovým hlasováním zatahován proti své vůli do hrazení nákladů na úvěr, kterým si svou osobní finanční nedostatečnost řeší pouze někteří členové společenství.

A je zcela bezvýznamné, že je jich v SVJ většina.

Úvěr je služba, kterou SVJ poskytne JEN NĚKTERÝM VJ a pouze oni budou platit za to, že je jim umožněno splácet svůj příspěvek rozloženě v průběhu více let. K tomu si na shromáždění odsouhlaste způson rozúčtování služby podle § 11 odst. 4 ZoVB. Je vhodné jistit poskytnutí půjčky zástavním právem k jednotce, nebo alespoň podepsat smlouvu o tom, že VJ je povinen okamžitě uhradit celý nesplacený zůstatek, pokud svou jednotku převede na jinou osobu.

Až všichni pochopí, že zajištění úvěru není úkonem správy domu, nýbrž finanční službou poskytovanou pouze některým, osvětlí se vám i způsob jak přistupovat k této službě a k jejímu účtování. Dělejte to naprosto stejně jako u studené vody. Kdo odebírá – ten platí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.