Vložil NeznáIek˙ (bez ověření), 4. Květen 2012 - 14:08

…navíc i písemně sdělil, že v případě přehlasování zaplatí svůj podíl na revitalizaci hotově při provedení díla a současně se vyváže z povinností vůči bance…

  • a podle mne dělá správně. Pokud jak píšete splatí svůj díl ihned a skutečně ho splatí. nemáte žádný právní důvod zavazovat někoho k úvěru ručeného SVJ. Vemte si úvěr jako 16-vlastníků kteří nemají na okamžitou splátku a hotovo.

..Máme však důvodné obavy, že nakonec příslib platby v hotovosti nedodrží a na úvěru se stále nebude chtít podílet…

  • je logické si nejprve zajistit financování a teprve pak se pouštět „do akce“. Ve Vašem případě jste se usnesli na „akci“ – na jejímž financování se musí spoluvlastník podílet a musí tedy svůj díl složit – samozřejmě logicky PŘEDEM a ne až při provedení díla.
    Stanovte závazný termín složení těchto jeho financí na účet SVJ. Pakliže tam nebudou (PŘED tím než bude definitivně podepsána dodavatelská smlouva) – > nezbude než vymáhat usnesený alikvótní náklad na realizaci soudně.
  • a nezapomeňte, že ne všechny SÚ porušují zákon ohledně „prokázání práva smlouvou ohledně provedení stavby“ dle §110/2/a StavZ a že možná budete potřebovat 100%

…zda může shromáždění vlastníků přehlasovat tohoto vlastníka i v tom, že se bude muset účastnit uvěru, když nebude chtít…

  • již tím, že si úvěr vezme SVJ – již tím je vlastník zavázán dle §13/7 ZoVB. Můžete to tedy prostě zkustit – pokud je vlastník hloupá ovce, nechá si to líbit.
  • promyslete také situaci co se stane pokud se v budoucnu přistěhuje vlastník který nebude souhlasit s platbou za úvěr o němž nerozhodoval a na základě toho nebude část příspěvku týkající se právě položky úvěr hradit – viz. „dluh nemá nožičky“.

Neználek

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.