Financování zateplení úvěrem - podíl na závazcích SVJ k bance

Vložil nasesvj, 4. Květen 2012 - 12:25 ::

Dobrý den. Jsme SVJ, kde ze 17ti členů 16 souhlasí se zateplením a rekonstrukcí výtahu. Těchto 16 členů souhlasí i s financováním úvěrem s podmínkami-neručit byty a nezvyšovat po celou dobu splácení úvěru platby do společného fondu na správu domu. Přestože předběžná jednání s bankou toto zaručují včetně fixace úroků, jeden z členů je proti úvěru. Odmítá zateplení, které je podle něj neefektivní. Nepochybně bude podle stanov přehlasován. Odmítá však v případě přehlasování podílet se na úvěru, aby nemusel „ručit za závazky jiných“,jak uvádí. Námitku si nechal zaprotokolovat do zápisů, navíc i písemně sdělil, že v případě přehlasování zaplatí svůj podíl na revitalizaci hotově při provedení díla a současně se vyváže z povinností vůči bance. Máme však důvodné obavy, že nakonec příslib platby v hotovosti nedodrží a na úvěru se stále nebude chtít podílet. Poradíte jak máme postupovat? Základní otázkou je, zda může shromáždění vlastníků přehlasovat tohoto vlastníka i v tom, že se bude muset účastnit uvěru, když nebude chtít využít naší nabídky zaplacení podílu v hotovosti. Nejde o trestný čin, kdy SVJ rozhoduje o jeho soukromém majetku? Takových případů je jak jsme zjistili spousta ale nikdo nebyl schopen poradit, jak tuto situaci řešit podle zákona.
Pro doplnění uvádím, že již několik let všichni dobrovolně a bez problémů platíme do fondu na správu domu odsouhlasené častky, které nebude nutné při zřízení úvěru navyšovat. Navíc nám zůstane z těchto peněz ještě jistá část, která by mohla běžný provoz a malé opravy zajišťovat.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.