Vložil Pavel, 29. Duben 2012 - 22:44

Paní Milado,

pan lake má formálněprávně pravdu. Co vyplývá z obecně závazného právního předpisu není nutné do stanov psát, naopak do stanov lze psát jak se má výbor chovat např. při vymáhání sankcí.

Dovolím si napsat i svůj názor prostého praktika.

1)Věta o tom, kolik je sankce za opožděnou úhradu, je ve stanovách vhodná pro členy SVJ, kteří se po večerech neprobírají Sb.z. Pro tyto členy je lepší napsat do stanov co se stane, když pozdě zaplatí.

2)Napsat do stanov, že výbor musí vždy vymáhat pohledávku je ošemetné. Může se stát, že pohledávka bude malá a dotyčný k nenalezení, např. bude mimo Evropu. Stanovy potom budou nutit výbor dělat vyloženě neekonomické kroky. To není moudré.

3)Napsat do stanov, že pohledávky (např. sankce) výbor nikdy nebude vymáhat je snad ještě horší. To bude informace devastující poslední zbytky platební morálky.

Stanovy mají být něco jako ústava. Neměly by se často měnit. Provozní záležitosti jako vymáhání pohledávek podle konkrétní situace bych nechal na výboru případně na shromáždění. Určitě bych jako praktik nepsal závaznou direktivu do stanov. Ale teoreticky je to možné. :-))

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.