Vložil lake, 27. Duben 2012 - 14:04

JKM, mýlíte se.
Nájemní smlouva k bytu musí POVINNĚ obsahovat "způsob výpočtu nájemného a úhrady za plnění spojená s užíváním bytu nebo jejich výši."

Zákonodárce tedy jako povinnou součást nájemní smlouvy vyžaduje:
(a) buď stanovení výše úhrady za plnění (měsíční paušál), nebo
(b) stanovení způsobu výpočtu úhrady za plnění (např. rozúčtování skutečně vynaložených nákladů podle bytových vodoměrů - v tom případě by se platily zálohy).

Jenomže nájemní smlouva informaci (b) neobsahuje. Já v ní čtu jednoznačně určenou PEVNOU ČÁSTKU na osobu a měsíc za vodné a stočné, tedy (a). Nikde ve smlouvě není zmíněn fakturační vodoměr, ani bytový vodoměr, takže úhrada je jednotná a nijak nezáleží na skutečné spotřebě vody ani na skutečně vynaložených nákladech pronajímatele.

Vzhledem k tomu, že se hradilo pevnou měsíční částkou, nešlo o zálohu. Paušální platba se samozřejmě nevyúčtuje; neexistují žádné přeplatky ani nedoplatky.

Pokud bude pronajímatel trvat na tom, že výše úhrady nebyla stanovena způsobem (a), pak ovšem ve smlouvě chybí určení (b) a celá nájemní smlouva je z tohoto důvodu absolutně neplatná pro neurčitost. To by se vám líbilo více?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.