§ 1180 NOZ

Vložil evikaevik (bez ověření), 15. Červen 2014 - 23:08 ::

§ 1180 (1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad. (2) Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně. Podle § 1180 (1) přispívá vlastník jednotky ve výši odpovídající podílu na společných částech. Je příspěvek uvedený v bodu (2) § 1180 dalším příspěvkem nebo je součástí příspěvku na správu domu (1). Dle mého názoru je součástí příspěvku (1). Např. bylo schváleno přispívat na správu domu 20 Kč/m2 a táto částka se rozepíše, přičemž se zvlášť uvedou částky vyjmenované v bodu (2). Rozumím tomu dobře nebo se pletu?

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Zdenek 22, 16. Červen 2014 - 7:57

    Jak tomu rozumím já (a jak máme nastaveno i v našem SVJ), tak pokud máte stanoveno platit 20 Kč/m2, tak to nemohou být příspěvky, ale zálohy na ně.

    Jinak pod příspěvky na správu domu a pozemku nemůžete zařazovat příspěvky určené na „odměňování osoby, která dům spravuje…“, protože se rozpočítávají jiným poměrem. Tyto příspěvky musíte vybírat a stanovovat samostatně.

    Vložil lake, 16. Červen 2014 - 5:18

    Pletete si to. Příspěvek na správu domu a pozemku podle § 1180 odst. 1 nemá nic společného s příspěvkem na vlastní činnost právnické osoby podle § 1180 odst. 2.

    Co je příspěvek na správu Vašeho majetku snad víte. Jsou to peníze, určené na údržbu, opravy a zvelebování Vašeho vlastnictví. Právním důvodem k úhradě těchto částek je Vaše spoluvlastnictví nemovitého majetku (společných částí domu).

    Co je příspěvek na „vlastní činnost“ právnické osoby byste také měla rozeznat. Jsou to náklady na ty činnosti, které provádí právnická osoba sama pro sebe (aby se udržela při životě). Sem patří náklady na vedení účetnictví, na svolání shromáždění, platby za zápisy v rejstříku, nákupy PC či tiskárny. Právním důvodem těch plateb je Vaše členství v SVJ. Jde o „členský příspěvek“ člena právnické osoby.

    Rozdíl mezi těmoto dvěma částkami je naprosto jednoznačný a jasný. Nejlépe pokud si představíte příklad ze života: Rybářský spolek, jehož jste členem, pořádá zájezd na Oravskou přehradu. Víte, co Vašemu spolku platíte? Ano, jsou to dvě různé platby, dvě různé částky, z různých právních důvodů:

    1. Hradíte jako člen spolku paušální členský příspěvek (a tento příspěvek se samozřejmě rozvrhne na každého člena stejně).
    2. Hradíte jako účastník zájezdu Váš podíl na nákladech zájezdu. Sem patří zajištění zájezdu, objednávka autobusu, ubytování na místě, snídaně, polopenze či plná penze v místě ubytování, atd. Toto se hradí pochopitelně jinak nežli členský příspěvek: podle toho, zda na zájezd jedete nebo nejedete, zda chcete dopravu a ubytování jen pro Vás, nebo s sebou berete rodinné příslušníky, zda si připlatíte za tři jídla denně, nebo se budete stravovat z vlastních konzerv.

    Vybírat částku č. 1 jinak než paušálem na člena by byl nesmysl. Vybírat částku č. 2 jinak než podle podílu na zájezdu by byl nesmysl. Nikoho by nenapadlo tvrdit, že členský příspěvek člena spolku je součástí platby za zájezd. Pročpak je problém pochopit, že i v SVJ jsou dva odlišné důvody plateb a že nemají spolu nic společného?

    lake

    Vložil evikaevik (bez ověření), 16. Červen 2014 - 7:27

    Srovnáváte nesrovnatelé. Do rybářského spolku vstupuji dobrovolně a vystoupím kdy chci. Na zájezd se přihlásím, kdyaž mě nabídka osloví. Účast v svj za mě rozhodl stát zákonem. Moje svj bude existovat i když na jeho činnost nezaplatím ani vindru. Chápala bych, že tohle platí pro svj, která se zakládají po 1. lednu 2014, ale u původních svj to jednoduše nechápu. Vaše objasnění a vaše příklady jsou hezké ale nesrovnatelé s mým svj.

    Vložil lake, 16. Červen 2014 - 18:03

    Evikaevik napsala: „Srovnáváte nesrovnatelé. Do rybářského spolku vstupuji dobrovolně a vystoupím kdy chci. “

    Poslyšte, na taková prázdná řečnická cvičení je dnes moc horko. Do SVJ také vstupujete dobrovolně (tím, že si dobrovolně pořídíte byt). Vystoupit ze SVJ můžete také kdy chcete (tím, že prostě prodáte byt kdy chcete a koupíte si chaloupku u lesa).

    Jste jako ten pán v USA, který si koupil auto, a pak se soudil s prodejcem – zatajili mu totiž, že auto potřebuje doplňovat benzin, za který se – kupodivu – musí platit zvlášť.

    lake

    Vložil Pavel, 16. Červen 2014 - 8:12

    Evíku,

    1. vycházím z toho, že NOZ je paskvil a je nutné hodně kreativity, aby se vůbec mohl aplikovat do reality. Plzeňským teoretikům možná vyhovuje, nám praktikům nevyhovuje
    2. pracuji s variantou, že bytové spoluvlastnictví NOZ se vztahuje i na stará SVJ
    3. stará SVJ měla podle § 4/2/g ZoVB pravidla pro přispívání v Prohlášení
    4. podle § 15/1 ZoVB se přispívalo podle m2 (už to chápou i někteří soudci na NS), jinak jen dohodou všech
    5. je problematické, zda je § 1180 kogentní či dispozitivní. § 978 naznačuje, že je možná dispozitivní

    Závěr: nelze vyloučit, že se příspěvky budou i nadále určovat podle podílu na společných částech. Nelze vyloučit ani nic jiného. :-))

    Relativní jistotu lze získat až za několik let, kdy NS či ÚS bude rozhodovat, co je v NOZ vlastně uvedeno.

    Hezký den!

    Pavel

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".