§ 1140 - svolání shromáždění správcem

Vložil Anonymous, 17. Leden 2011 - 12:12 ::

Jak už jsem opakovaně nakousla v tématu zde: http://www.portalsvj.cz/…ji-po-vzniku , leží mi v žaludku znění § 1140

Ztratí-li správce většinu hlasů, podá nejpozději do šedesáti dnů jako statutární orgán společenství vlastníků návrh na zápis společenství vlastníků do veřejného rejstříku a nejpozději do devadesáti dnů svolá shromáždění. Neučiní-li to, může tak učinit kterýkoli vlastník jednotky. 

Pominu-li prozatím svůj rovněž několikrát zopakovaný názor, že podle § 1135 k poklesu pod polovinu podílu nemůže dojít (pokud první prodaná jednotka není větší než zbytek jednotek v domě nebo neprodává-li se stále vlastníkovi první jednotky), vyplývá mi z tohoto paragrafu následující:

Pokud stavební bytové družstvo nepodá návrh na zápis společenství vlastníků do veřejného rejstříku a nejpozději do devadesáti dnů nesvolá shromáždění, může bez jakýchkoli sankcí vystupovat jako správce domu a pozemku klidně ještě pět či padesát let poté, co zcela ztratí jakýkoli spoluvlastnický podíl, a to do doby, než to provede některý z vlastníků.

Vezmu-li v úvahu zkušenosti s chováním bytových družstev nyní, kdy je aspoň vznik společenství natvrdo dán a lze alespoň zpětně vymáhat škody eventuelně způsobené porušováním ZoVB, pak mi přijde, že nových společenství bude po roce 2013 opravdu velice málo, a družstva se budou vesele chechtat a vlastníky bytů škubat a škubat…

PeDuPles

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Votočka, 17. Leden 2011 - 13:32

    Budu Vám paní kolegyně oponovat. Jednak nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Neboli, kdo ví kdy, a v jaké podobě bude nový OBČAN přijat.

    I za současného právního stavu přece platí § 9 odst. 3 ZOVB + přechodná ustanovení. S použitím vlastního racia a ÚLPS (2/1993) jsem v roce 2002 založil SVJ pod nosem velkého BD v domě s 45 jednotkami. Vlastníků v té době bylo 11 a jim se to pranic nelíbilo, byť § 24 jim je ušit přímo na míru. OR to v pohodě zapsal, a i když poté protestovali, a to si pište, že velmi důrazně, tak narazili.

    TEDY, budu-li chtít, tak to SVJ založím kdekoliv a komukoliv i za platnosti budoucího „občana“.

    To by půlmozci museli i zásadně přepsat onu ÚLPS.

    Votočka

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".