Vložil lake, 1. Leden 2012 - 20:08

Reaguji na starší již uzavřenou diskusi z roku 2008. Všech sedm předchozích „odpovědí“ jsou snůška nesmyslů v rozporu s právem. Tvrdilo se například, že vlastník má za užívání své vlastní věci údajně platit nájemné (!!!). Raději se podívejme, jak je tomu ve skutečnosti.

Střecha je společnou částí domu. Společné části domu jsou ve společném užívání všech vlastníků jednotek. Způsob užívání může být omezen stanovami nebo usnesením shromáždění. Tazatel se o nějakém omezení nezmínil. Pokud stanovy či přijatá usnesení o střeše mlčí, nelze vlastníkovi zakazovat aby ji užíval přiměřeným způsobem. K tomu není potřeba výslovného souhlasu odstatních spoluvlastníků. Jakékoliv vybírání „výpalného“ nemá oporu v zákoně. Tvrzení „můžete to dát klidně sundat“ je nesprávné – šlo by o neprávněný zásah vůči cizímu majetku se všemi důsledky.

Odběr elektrické energie pro anténu je jiná záležitost. Anténní systémy bývají napájeny přes kabel (POE, Power over Ethernet). Tazatel zřejmě střílí naslepo a netuší, zda vůbec je odebírána nějaká energie pro anténu ze společných rozvodů.

Jediné, o co by se měl výbor SVJ starat, je mimořádná revize bleskosvodu po instalaci nové střešní antény. Součástí revize by měla být i kontrola předepsaného uzemnění anténního stožáru. Náklady na tuto mimořádnou revizi hradí ten, kdo náklad vyvolal – tedy vlastník antény.

lake

P.S.: Místní neználci nedovedou napsat k věci nic, takže jen minusují.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.