Vložil lake, 22. Duben 2012 - 18:31

Žádné "měřiče tepla" od 1.1. 2014 povinné nebudou. Je to nesmysl. Jde o novinářskou kachnu, kterou kdosi četl v jakýchsi novinách.

Za prvé:
Oficiálně neexistuje nic co by se nazývalo "měřič tepla". Chce-li některý novinář za každou cenu psát o věcech, kterým nerozumí, měl by používat alespoň správné termíny. Existují pouze "měřidla tepla" neboli kalorimetry.

Za druhé:
Povinná montáž měřidel tepla je vyloučena technicky, neboť 95% bytů v ČR nemá jediný (etéžový) přívod a odvod teplonosného média - dodávané teplo tedy v nich měřit nelze.

Za třetí:
Kdyby někdo chtěl za každou cenu měřit dodávané teplo, kalorimetr stojí dnes kolem 3000 Kč a jeho metrologické ověření vyjde přibližně na 2000 Kč každé 4 roky. Spočítejte si laskavě, zda má smysl uvažovat o nasazení kalorimetrů např. na každý radiátor bytu + na všechny přívody teplé vody.

Za čtvrté:
Teplo se do bytů dostává také jako neměřené, neměřitelné a neregulované teplo (stoupacím potrubím v bytě, stěnami, stropem a podlahou). Neexistuje přístroj, který by toto teplo dokázal změřit či registrovat při nějakých rozumných nákladech.

Upozorňuji novináře, poslance a ostatní, že krabičky běžně montované na radiátory neměří tepelnou energii ani náhodou. Ani neregistrují tepelnou energii!!!! Pokud si předkladatel zákona či naši poslanci něco takového snad myslí, měli by se vrátit do 6. třídy základní školy, nebo si to nechat od někoho vysvětlit.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.